vrijdag 10 juli 2009

'Ethnic cleansing' en 'self hating Jews'

The Israel Project (TIP) stelt zichzelf voor als een niet aan enige officiële instantie gebonden, non-profit organization die voorlichting geeft over Israël aan onder meer journalisten. Onder het motto 'for freedom, security and peace' wordt een keur aan experts aangeboden. Onder hen zijn een keur aan Israëlische regeringsfunctionarissen, verlichte, uit de AIPAC-stal afkomstige geesten als David Makovsky, Dennnis Ross en Martin Indyk, of deskundigen als de ex-Mossad werknemer Itamar Marcus, de stichter van het o zo onpartijdige Palestinian Media Watch. Zij zullen ongetwijfeld weten hoe ze naieve, onwetende persmensen goed op weg moeten helpen. Ook (gratis?) rondvluchten in een helikopter boven Israël, vermoedelijk om Israëls geringe strategische diepte te tonen, behoren tot de mogelijkheden van deze onafhankelijke organisatie.
The New Jersey Jewish News heeft achterhaald wat het antwoord is van TIP op de huidige spanningen tussen de regering Obama met haar vraag om een 'freeze' van het bouwen in de nederzettingen en de regering in Jeruzalem. Welnu, 'ethnic cleansing of Jews' kan en mag nooit het doel zijn, zegt TIP. Welja, ethnic cleansing. Stel een buurland, laten we het Duitsland noemen, neemt Amsterdam in, lijft grote delen ervan in en verjaagt ons uit onze huizen. Wij roepen de hulp in van de rest van de wereld om te zorgen dat die Duitsers daarmee niet verder doorgaan. Is dat dan ethnic cleansing?
Maar het kan gekker. Verschillende bronnen melden dat Bibi Netanyahu, deze week tijdens zijn onderhoud met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Walter Steinmeier het woord 'Judenrein' heeft gebezigd: de Westoever mag nooit meer 'Judenrein' worden. Meer hierover hier. Ook Haaretz meldt het. Daar valt te lezen dat Steinmeier als reactie heeft gezwegen en alleen maar wat geknikt. Verstandige reactie, lijkt me wel.. Self hating Jews. Links Axelrod, rechts Emanuel

Haaretz heeft nog een interessant stuk over Bibi. Barak Ravid, overigens bij mijn weten niet helemaal de betrouwbaarste journalist in het heilige land omdat hij zich nog wel eens manifesteert als spreekbuis van Kadima of van zijn bijna-naamgenoot de minister van defensie, zet daarin een zenuwachtige, wispelturige, nagenoeg paranoide Netanyahu neer. Of het een betrouwbaar portret is? Het lijkt nogal aangedikt. Maar wetenswaardig is Ravids melding dat Bibi regelmatig naar Rahm Emanuel en David Axelrod, respectievelijki Obma's stafchef en naaste raadgever, verwijst als 'those self hating Jews'. Self hating Jews, het mocht wat. Het lijkt me nog een lange weg te gaan voor deze heren voor we ze kunnen verwelkomen bij de club. Maar het zegt een boel over Netanyahu.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...