maandag 14 september 2009

Fatah akkoord met Egyptisch voorstel voor verzoening met Hamas

Fatah is akkoord gegaan met de Egyptische voorstellen voor iets verlate Palestijnse verkiezingen en verdere verzoeningsprocedures tussen Hamas en Fatah. Dat heeft Abbas Zaki, PLO-vertegenwoordiger in Libanon en lid van het Centrale Comité van Fatah, gemeld na een vergadering van het CC, deze zondag.In het Egyptische voorstel worden de verkiezingen voor een president en voor het parlement niet voor 25 januari gehouden, zoals reglementair zou moeten, maar niet later dan de eerste helft van 2010.
Andere elementen van de voorstellen zijn een herziening (integratie?)van de veiligheidstroepen van beide organisaties onder Egyptisch toezicht en een geleidelijk loslaten van gevangenen.
De verzoening van de twee lijkt dichterbij te komen. Khaled Abu Toameh van de Jerusalem Post meldde eerder al dat er een akkoord was bereikt tijdens de besprekingen van de Egyptenaren met Khaled Meshaal(Hams) en Abu Abbas (Fatah) vorig weekend in Cairo. Maar ook al meldde de Post dat, de voorzichtigheid lijkt toch nog steeds te gebieden dat we nog even wachten met juichen. Haaretz meldde namelijk dat Hamas pas na Eid al Fitr (volgende week) een definitief antwoord geeft.

Geen opmerkingen:

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...