woensdag 9 september 2009

UNCTAD: Meerderheid Palestijnen leeft in armoede - Oslo heeft economisch gefaald

Muur en checkpoint.

Een rapport van UNCTAD, de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling, dat dinsdag 8 september uitkwam, schetst een dramatisch beeld van de Palestijnse economie; 57% van de gezinnen leeft onder de armoedegrens. Voor Gaza is de situatie zelfs nog erger: daar leeft 90% in armoede.
Volgens het rapport is de Westbank-economie voor het negende jaar op rij achteruitgegaan. Weliswaar was er een groei van 2% in 2008, maar dat komt overeen met een afname van een derde van het Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking - en dat ondanks ingrijpende hervormingen van de PA en bijdragen van donoren ter waarde van 1,9 miljard dollar. De teruggang ligt volgens UNCTAD aan de Israëlische politiek van afsluitingen en andere hindernissen die inherent zijn aan de bezetting, plus een sterke teruggang in de Palestijnse productiesector en het verlies van vruchtbare landbouwgronden door de nederzettingen en het traject van de 'Afscheidingsmuur'. Door de beperkingen die de bezetting opwerpt is de werkeloosheid sinds 1999 met 10% gestegen tot 32% in 2008. Van de huisgezinnen leeft 57% onder de armoedegrens (was 20% in 1998). Het tekort op de handelsbalans bedraagt een ongekende 79%. Het handelstekort met Israël alleen al is 140% van de totale steun van de donoren aan de PA en maakt 70% uit van het totaal.

De universiteit van Gaza, of beter: wat ervan over is.

Wat Gaza betreft meldt UNCTAD dat de schade van de inval van december-januari op zo'n 4 miljard dollar wordt geschat, bijna drie keer de waarde van de hele economie van Gaza. Het herstel moet nog beginnen, maar de total afsluiting door Israël maakt dat onmogelijk. De economie is nagenoeg non-existent. Alleen de overheidssector verschaft nog enig inkomen. De levensomstandigheden zijn erbarmelijk. Zo'n 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De situatie is de slechtste sinds 1967.

In het algemeen merkt UNCTAD op dat de politiek die sinds de Oslo-akkoorden van 1993 gericht was op het creëren van een 'levensvatbare Palestijnse staat', heeft gefaald. In de laatste drie decennia is het levenstandaard van de Israëli's die eerst zeven maal die van de Palestijnse bedroeg, gestegen tot 14x die van de Palestijnen, terwijl de Palestijnse economie lijdt onder toename van nederzettingen en controles, afnemende ruimte voor Palestijnse economische planning, en afnemende toegang tot grond en natuurlijke hulpbronnen, aldus UNCTAD.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...