donderdag 8 oktober 2009

Israël bouwt stevig door - in Jeruzalem en op de Westoever


Enkele honderden mensen hebben woensdag met muziek en dans de eerste steen gelegd voor een nieuw Joods appartementencomplex middenin in de Arabische wijk Jabel Mukaber van Oost-Jeruzalem. Het complex van 105 luxe-appartementen wordt gebouwd naast 90 luxe-appartementen die er nu al staan. De wijk, Nof Zion, zal uiteindelijk gaan bestaan uit 480 woningen, een luxe hotel, twee synagoges, een crèche, een gemeenschapscentrum, een klein winkelcentrum en een wijkbureau van de politie.
Tijdens de ceremonie werd gedanst en droeg de voormalige Israëlische opperrabijn Yisrael Meir Lau (foto) een nieuwe Tora-rol een – tijdelijke - synagoge binnen. Nof Zion wordt gebouwd op grond van een paar Arabische families. Het Israëlische hooggerechtshof verwierp echter in 2005 hun eigendomsclaims.
De ceremonie van gisteren speelde zich af tegen de achtergrond van al dagen durende spanningen in Jeruzalem rond het complex van de Al-Aqsa moskee. Al op Yom Kippur (27 september) waren de eerste botsingen tussen kolonisten die op het complex (de Tempelberg voor Joden) wilden bidden en moslims die dat probeerden te verhinderen. De afgelopen dagen – rond het joodse Sukkot feest – waren er opnieuw spanningen en beschuldigingen van Palestijnse kant dat Israël het compex wil overnemen. Van sommige kanten wordt gesuggereerd dat de onlusten kunnen uitmonden in een nieuwe, derde intifada. Het gebied is nu al dagenlang afgesloten voor Joden en mannelijk Palestijnen tussen de 15 en 50 jaar. Bovendien arresteerde Israël in de afgelopen dagen onder meer Hatem Abdel-Qadr, de voormalige minister voor Jeruzalem van de PA, en Raed Salah, het hoofd van de Islamitische Beweging in Umm al Fahm. Beiden kregen na te zijn losgelaten een tijdelijk verbod de Aqsa-moskee te bezoeken.

Kennelijk om de spanningen niet nog verder op te jagen waren bij de steenlegging gisteren – anders dan aangekondigd – geen leden van het Israëlische kabinet aanwezig. Wel waren er de parlementsleden van de Nationale Unie, Uri Ariel en Michael ben Ari. Ben Ari zei 'Dit is ons antwoord aan Raed Salah en zijn bende. Ze vechten niet voor de Tempelberg, ze vechten om Jeruzalem te ontdoen van elke Joodse aanwezigheid. Maar dit is ons antwoord: geen woorden maar daden.'


Nieuwe funderingen in de nederzetting Ma'ale Shomron.

De beweging Vrede Nu kwam intussen met de onthulling dat Israël op diverse plaatsen op de Westoever voortvarend verder bouwt. In totaal gaat het om ongeveer 800 woningen in diverse nederzettingen, waarvan sommige aan de Palestijnse kant van de Muur, waarvoor nu funderingen worden gelegd of andere voorbereidingen worden getroffen. De 800 staan los van de 2500 aanbestede woningen waarvan de regering Netanyahu sprak tijden haar mislukte onderhandelingen met Mitchell over een eventuele bouwstop, of de door haar aangekondigde 455 nieuwe woningen in Groter-Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...