vrijdag 30 oktober 2009

Mitchell en Clinton weer op pad, Obama kietelt Israëli's onder de kin

George Mitchell (hier met Barak op de foto) is terug in Jeruzalem om te proberen het 'vredesproces' weer op gang te krijgen. Donderdag en vrijdag houdt hij gesprekken in Israël, dan reist hij door naar andere plaatsen, waaronder Abu Dhabi. Daar is dan ook Hillary Clinton, die er een afspraak heeft met Mahmoud Abbas. Ook zij is weer in touw. Dit weekeinde komt ze naar Jeruzalem, Mitchell komt dan mee.
Niemand lijkt er enig vertrouwen in te hebben dat er iets gaat gebeuren. Abbas is ervan geschrokken dat hij door meer mensen dan ooit voor verrader en incompetente leider wordt uitgemaakt dan ooit nadat hij op verzoek van Israël en de VS in eerste instantie het Goldstone-rapport heeft laten vallen in de UN-Mensenrechtenraad. Hij doet nu een beetje flink en wil een bouwstop in bezet gebied voor er iets gebeurt. De Amerikanen willen hem een beetje helpen, want ook zij zijn geschrokken van zijn geslonken populariteit. Maar Netanyahu is, zoals bekend, niet bereid tot een bouwstop. Misschien dat hij samen met de VS een ander soort gebaar verzint, want ook Israël ziet in dat het prestige van hun vazal wat moet worden opgepimpt.

De malaise wordt wat mij betreft nog onderstreept door de kruiperige manier waarop Obama probeert zijn imago in Israël op te vijzelen. Bij niet minder dan vier gelegenheden nu al stuurde hij boodschappen waaruit vriendschap, betrokkenheid en bewondering voor Israël en de Israëli's spreekt: te weten met Rosh Hashana (het joodse nieuwjaar), bij de zogenoemde 'Presidents Conference', een recente gebeurtenis onlangs ten huize van Shimon Peres, vervolgens weer tijdens de herdenking van het feit dat Israël en Jordanië 15 jaar geleden de vrede tekenden (een feit dat in Amman met anti-Israëlische demonstraties werd herdacht), en nu weer door het sturen van een video die zaterdag moet worden afgespeeld tijdens een herdenking van de moord op Rabin, 14 jaar geleden. Haaretz weet te melden dat Obama's adviseurs hem dit gedrag aanraden omdat hij in Israël bijna algemeen als anti-Israël wordt gezien. Ook zou hij er binnenkort op bezoek willen gaan. Maar nu nog niet, want eerst gaat Hillary. Valt er - voor Israëli's en Palestijnen nog ook maar iets te verwachten van iemand die zich zo slijmerig opstelt?

3 opmerkingen:

Unknown zei

Dat ben ik met je eens,maar hoe lang zou hij nog hebben als hij het minder slijmerig deed?

Medi

Abu Pessoptimist zei

In ieder geval tot het eind van zijn termijn, Medi. Dat is nog ruim drie jaar. Maar eerlijk gezegd denk ik dat hij op een aantal punten door de zure appel zal moeten bijten - Midden-Oosten, Irak, Afghanistan, gezondheidszorg om te beginnen - wil hij niet sowieso bij de volgende verkiezingen als een mislukking worden weggestemd. Lees je de Groene? Lees wat Hofland schreef, vorige week, denk ik. Een Amerikaanse president - geen enkele president - kan zich veroorloven - dat er een beeld van besluiteloosheid, slapheid en inactie ontstaat.

Unknown zei

Ik had meer het lot van een paar van zijn voorgangers in gedachte.
Dan maakt hij zijn 3 jaar niet vol.
Medi

Net voor Biden het overneemt keurt Israel nog wat nieuwbouw goed in bezet gebied

Restaurant in Havat Yair Nog net voor de inauguratie van Joe Biden als president van de VS heeft Israel gisteren weer een uitbreiding goedge...