woensdag 14 oktober 2009

VS sturen nog 13.000 man naar Afghanistan


De Amerikanen sturen - onaangekondigd - nog eens 13.000 man naar Afghanistan, meldt de Guardian (op gezag van de Washington Post). De regering-Obama had eerder dit jaar besloten nog eens 21.000 man te sturen. De totale troepensterkte staat daardoor nu op 62.000 man en zal aan het eind van het jaar de 68.000 bereiken. De 13.000 man komen daar nog eens bovenop. Het gaat in dit geval niet om gevechtstroepen, maar zogenoemde 'faciliteerders': technici, medisch personeel, inlichtingenmensen en militaire politie. Hun uitzending vindt plaats in het kader van opperbevelhebber McChristal's aanpak van het winnen van de bevolking, heet het in Washington.
De uitzending van de 13.000 staat los van de 40.000 man extra die McChrystal in een uitgelekt rapport heeft gevraagd, omdat volgens hem Afghanistan anders in handen zal vallen van de Taliban. In Washington woedt een heftig debat over de vraag van McChrystal, tegen de achtergrond van het feit dat enquêtes uitwijzen dat de publieke steun voor de oorlog in Afghanistan onder de 50% is gezakt.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...