vrijdag 6 november 2009

Abbas gooit handdoek in de ring - Erakat hint dat Palestijnen wellicht twee-stanenoplossing moeten loslatenHet was al niet eens meer echt een verrassing: Mahmoud Abbas doet niet mee met de Palestijnse verkiezingen eind januari die hij zelf (onwettig, want zijn mandaat liep al in januari 2009 af) onlangs heeft laten uitschrijven. Abbas liet dat donderdag weten in een rede die werd uitgezonden door de Palestijnse tv. De PA-president, die de afgelopen weken zwaar beschadigd was door zijn vreemde manoeuvre ten opzichte van het Goldstone-rapport, zei dat het geen tactische zet was en dat hij er niet op terug zal komen. Ook liet hij doorschemeren dat teleurstelling over het feit dat de Amerikaanse onderhandelaars geen einde hadden gemaakt aan de expansie van de Israèlische nederzettingen een rcden was geweest voor zijn besluit.

Abbas´ mededeling kwam overigens op dezelfde dag dat Saeb Erakat, de belangrijkste onderhandelaar van de Palestijnen in het zogenoemde ´vredesproces´ op een persconferentie liet weten dat, als de VS geen eind maken aan de uitbreiding van de nederzettingen, er een moment komt dat president Abbas ´zijn volk de waarheid zou moeten vertellen dat de twee-statenoplossing niet langer een optie is´.  Volgens Erakat was het alternatief om de aandacht opnieuw te richten op de oplossing van ´één staat waarin moslims, christen en joden als gelijken samenleven. ´Dit  is een moment van de waarheid voor ons,´ zei hij. Opmerkelijke uitspraken uit de mond van een vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit die, zo kan wel worden gezegd, altijd alleen maar buitengewoon serviel en cooperatief is geweest jegens Israel en de VS. 

Maar intussen is er dus aan de Palestijnse kant, naar het zich laat aanzien, binnenkort geen ´partner´meer om mee te praten - en nu dus voor het eerst in letterlijke zin. Hier en daar zijn de speculaties uit losgebarsten over wie Abbas moet opvolgen. Mijns inziens is het te vroeg om daarop vooruit te lopen. En eerlijk gezegd maakt het ook niet veel uit. Diegene die zich aanmeldt staat namelijk automatisch te boek als en collaborateur, tenzij hij het hele besluit om in januari verkiezingen te houden intrekt en eerst zijn aandacht gaat geven aan een verzoening met Hamas, die nog maar enkele weken geleden op een haar na bereikt leek te zijn. Zonder dat wordt het karakter van de PA steeds meer een marionettenregering in de handen van Israel, die daar de Israelische politietaken uitvoert.  Want laten we eerlijk zijn: wat is de zin van verkiezingen die alleen kunnen plaatsvinden op de Westoever en zonder deelname van Hamas? En wat is het nut van vredesonderhandelingen die alleen voor de Westoever gelden? En dan nog onder auspicien van deze Amerikaanse regering, die niet eens in staat en bereid is zich aan haar eigen voornemens te houden en Israel te bewegen tot een tijdelijke bouwstop in bezet gebied?

Geen opmerkingen: