donderdag 12 november 2009

Jemen: geen hulp Iran nodig tegen Houthi-rebellie


Jemen heeft Iran bedankt voor het aanbod om te helpen bij het beëindigen van de rebellie van de Houthi's in de gouvernoraten Sa'ada en Amran en het herstellen van de eenheid van Jemen, maar tegelijkertijd het aanbod als onnodig van de hand gewezen. In een verklaring van het Jemenitiscdhe ministerie van Buitenlandse Zaken stond dat Jemen zelf in staat is om een einde te maken aan de rebellie.
Het aanbod van Iran werd woensdag gedaan door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manoucher Mottaki. Mottaki zei dat Iran bereid is met de regering van Jemen en met andere landen samen te werken bij het herstellen van de veiligheid in Jemen. De strijd tussen de regering en de Houthi's in Noord-Jemen kon volgens hem door 'gezamenlijke inspanningen' worden beëindigd. Dat zou het herstel betekenen van de 'veiligheid, de rust en de vrede van het volk van Jemen en de hele regio. Elke andere aanpak dient de vijanden van de islamitische en Arabische staten,' meende hij.
Het aanbod van Iran was opmerkelijk.Een dag eerder had het namelijk scherpe kritiek geleverd op de inmenging van Saoedi-Arabië in het conflict. Het aanbod was eveneens opmerkelijk omdat Iran eerder door de Jemenitische regering ervan was beschuldigd dat het de Houthi-opstandelingen (sjíïeten zoals de Iraniërs maar van een andere richting, namelijk de 'vijf-er' en niet de 'twaalver' zoals in Iran) zou helpen door de levering van wapens. (Iran had de beschuldiging overigens ontkend).


Saoedi-Arabië is intussen nog steeds bezig met het schoonvegen van het grensgebied in de provincie Jizan rond de Jebel Dukhan (Rookberg). Ook zouden - in weerwil van de opmerkingen van de regering in Sana'á dat Jemen het zelf wel af kan, de Saoedi's beschietingen en bombardementen uitvoeren van posities van de rebellen in Jemen zelf. de Saoedische onderminister van defensie prins Khaled bin Sultan (foto) zei woensdag dat de Saoedi's met deze aanvallen zouden doorgaan totdat de Houthi's zich 'tientallen kilometers van de grens zouden hebben teruggetrokken'. Ook wordt het gebied nog steeds uitgekamd. Mensen met verkeerde papieren worden in grote aantallen over de grens gezet, meldde het dagblad Arab News. Saoedi-Arabië heeft tevens een maritieme blokkade ingesteld in de Rode Zee, om eventuele wapenzendingen te onderscheppen. Abdel-Malik Al-Houthi, de leider van de opstand, had daarvan enkele dagen geleden al gezegd dat Jemen zo vol wapens zit dat de rebellen voorlopig nog wel vooruit kunnen. Ook zouden zij veel buit hebben gemaakt op het Jemenitische leger (en naar het zich laat aanzien ook op het Saoedische leger). Het bewijs is de foto boven van Houthi-strijders op buitgemaakt materieel. Het doek op de pc-'s luidt vertaald: Allah is groot, Dood aan Amerika, Dood aan Israël, Vervloek de Joden, De islam is de overwinning.

(Waarom die anti-Joodse opmerking ertussen zit is onduidelijk. Sa'ada, de stad waar de Houthi';vandaan komen, telde - in ieder geval tot voor kort - nog een behoorlijk aantal Joden die daar onder officiële bescherming van stamleiders stonden. Wel werd er al lang door de VS en Israëlische Mossad-agenten gewerkt aan hun vertrek. Ik was in 1994 in Sa'ada, heb er met Joden gesproken, en - toen al - in Sana'a de sporen gezien van deze evacuatie-actie).

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...