maandag 2 november 2009

Shin Bet pakt Joodse terrorist

Twaalf jaar nadat hij bij Hebron in de heuvels een Palestijnse herder en in Jeruzalem een Palestijnse taxichauffeur vermoordde, werd op 7 oktober bij toeval in Jeruzalem de 37-jarige Jacov Teitel gearresteerd.
Omdat hij zich verdacht gedroeg en een tas wegwierp waarin posters zaten die de aanslag prezen op de homoclub in Tel Aviv van afgelopen zomer, waarbij twee mensen werden gedood.

Tijdens verhoren bekende de van oorsprong Amerikaanse Teitel, die in 2000 naar Israël kwam maar daarvoor het land vaak bezocht, niet alleen die twee moorden, maar ook een aanslag op een politiewagen tijdens een gay-parade, een aanslag op een in Jezus gelovend gezin in de nederzetting Ariel waarbij een 15-jarige jongen ernstig werd gewond, en de bomaanslag waarbij de historicus Zeev Sternhell vorig jaar licht gewond raakte. Ook bekende hij de aanslag op de homoclub, maar er is vooralsnog geen forensisch bewijs dat hem als dader aanwijst.
Bij een huiszoeking in het huis van Teitel in de (zogenoemd illegale) nederzetting Shvut Rachel bij Nablus werd een compleet arsenaal wapens gevonden.(foto).

De inwoners van Shvut Rachel zijn regelmatig in het nieuws (in de Palestijnse media) wegens geweld tegen Palestijnen. Een andere inwoner van Shvut Rachel, de buschauffeur Asher Weisgan vermoordde in 2005 nabij de nederzetting Shilo vier passagiers en verwondde een vijfde. Hij kreeg daarvoor vier keer levenslang.
In Haaretz vroeg Avi Issascharoff zich af of Teitel ook zou zijn gepakt als hij het alleen op Palestijnen had gemunt. Een retorische vraag, lijkt me.
Wel zijn er parallellen met de zogenoemde Gush Emunim underground van de jaren '80, die in 1980 aanslagen pleegden op drie Palestijnse burgemeesters (Bassam Shakaa van Nablus verloor daarbij beide benen - hij staat op de foto hiernaast met kunstenen - Karim Khalaf van Jericho verloor één been, de burgemeester van Bir Zeit werd tijdig gewaarschuwd). Ook opende de groep op klaarlichte dag het vuur op de campus van het Islamitische College in Hebron, waarbij drie studenten werden gedood en 33 gewond raakten. Ook deze daders werden pas jaren later gepakt. Toen had de groep plannen klaar om bommen te plaatsen in vijf Palestijnse streekbussen en om de moskeeën op de Tempelberg/Haram al Sharif op te blazen. De drie belangrijkste leden, Menachem Livni, Shaul Nir en rabbijn Uzi Sharbaf kregen levenslang. Maar president Chaim Herzog verleende hen na zeven jaar gratie. Sinds het midden van de jaren negentig maakt dit drietal weer deel uit van de harde kern van de kolonisten in Hebron.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...