donderdag 26 november 2009

Yesh Din: klachten over beschadiging van Palestijnse bomen leiden nooit tot vervolging

In de buurt van nederzettingen nabij Nablus worden regelmatig ´s nachts olijfbomen van Palestijnsew boeren afgezaagd. 

De Israëlische mensrechtenorganisatie Yesh Din (Er is recht) heeft de afgelopen vier jaar gevallen gevolgd waarin schade werd toegebracht aan vruchtbomen van Palestijnse eigenaars. Meestal gaat het dan om olijbomen, maar ook het beschadigen of afzagen van andere soorten zoals citroen- of amandelbomen komt voor. Yesh Din heeft geconstateerd dat het aantal gevallen toeneemt: 40% van de aan haar gerapporteerde gevallen vond plaats in de afgelopen tien maanden.
Yesh Din heeft 69 gevallen gedocumenteerd (dat zijn overigens niet alle gevallen) en gekeken wat de politie met klachten daarover deed. In geen van de gevallen is een vervolging tot stand gekomen. Een aantal gevallen is nog in onderzoek, een groter aantal gevallen werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, of omdat de daders volgens de politie niet konden worden achterhaald. Hetgeen betekent dat de daders in 100% van de gevallen vrijuit gaan.  De organisatie heeft ook een fact sheet uitgegeven.
Vraag: is de naam Yesh Din misschien niet wat aan de optimistische kant?

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...