vrijdag 18 december 2009

UNRWA bouwt met stenen van ongebakken klei


Het eerste door UNRWA gebouwde mud-brick-house. Israëls blokkade zorgt ervoor dat in Gaza wordt teruggegrepen op eeuwenoude technieken.


De UNRWA, de VN organisatie die zich bezighoudt met de Palestijnen, heeft deze week een eerste huis in Gaza aangeboden dat met stenen van ongebakken klei (mud bricks) was gebouwd. Het staat in het Jebalya kamp. John Ging, het hoofd van UNRWA in Gaza, zei dat het plan is de komende maanden nog 120 van dit soort huizen af te leveren voor mensen die hun huizen hebben verloren tijdens de Israëlische aanval van december en nog in tenten of tijdelijke behuizingen wonen. 2008-januari 2009. Elk huis kost ongeveer $ 10.000,--  en het bouwen ervan neemt drie maanden in beslag. Volgens Ging wonen  er nu nog ongeveer 1000 mensen in Gaza in tenten.  

Het bouwen met mud bricks is een antieke manier van bouwen, die overigens op heel veel plaatsen in de wereld nog altijd wordt toegepast. In Gaza is de methode ironisch genoeg in zwang gekomen door de zogenoemde 'smokkeltunnels' aan de grens smet Egypte in Rafah. De tunnels leveren tonnen aarde en klei die al vrij snel werden gebruikt voor het maken van mud bricks, ter vervanging van andere bouwmaterialen die door de Israëlische blokkade Gaza niet in kunnen.

 
  Eerder werd de techniek al gebruikt -onderste foto - om een politiepost in Rafah te herbouwen.

Geen opmerkingen: