maandag 18 januari 2010

Oud-opperrechter meent dat Israël niet onder onderzoekscommissie Gaza uitkomt


De voormalige president van het Israëlische hooggerechtshof, Aharon Barak (foto), heeft volgens Haaretz  tegenover de Israëlische procureur-generaal Menachem Mazuz de suggestie gedaan om de klachten uit het Goldstone rapport over oorlogsmisdaden begaan tijdens de operatie 'Cast Lead' in Gaza te laten onderzoeken door een speciale commissie.
Volgens Barak zouden daar twee soorten commissies voor in aanmerking komen: een staatscommissie, of een regeringscommissie. Het verschil is dat een staatscommissie wordt benoemd door de president van het hooggerechtshof en automatisch het recht heeft mensen te dagvaarden en onder ede te horen, terwijl een regeringscommissie wordt benoemd door de betreffende minister en deze zelfde onderzoeksrechten alleen heeft als zij wordt voorgezeten door een voormalige hoge rechter. Haaretz voegt eraan toe dat de instanties hadden gewild dat rechter Barak zijn prestige zou aanwenden om de claims van oorlogsmisdaden in het Goldstone rapport juridisch te ontkrachten. Haaretz:   

A source close to the deliberations told Haaretz that the Justice Ministry, the Foreign Ministry and the Military Prosecutor's office have all shown interest in drafting former Justice Barak to criticize the legal basis of the Goldstone report and to endorse the internal investigations of the IDF without a new inquiry. Barak, however, is said to believe that nothing but a committee with investigative power would be an appropriate response to the claims of Israeli war crimes made in the report.
 De interne onderzoeken van het Israëlische leger zomaar aanvaarden, dat heeft Barak dus geweigerd. Dat siert de oud-opperrechter van een college dat voor het overige de laatste jaren nooit te beroerd is om internationale regels, rapporten en wetten niet erg serieus te nemen. Nu maar afwachten of Baraks prestige in Israël nog groot genoeg is om de stoot te geven tot het aanstellen van zo'n commissie. Helemaal uitgesloten is  dat niet, want alweer volgens Haaretz:
The source said either of the committees proposed by Barak would satisfy the Americans and would enable them to veto any proposal to have the events of the Gaza operation submitted for the consideration of the chief prosecutor of the International Criminal Court in the Hague.  
Kortom, het gaat erom een methode te vinden die de VS een aanvaardbare dekking verschaft om een veto uit te spreken over het doorschuiven van het Goldstone-rapport naar het Internationale Strafhof in Den Haag.  Een aanvaardbaar vijgenblad, meer niet. Het 'interne-onderzoek' van het leger dat, zo zal men zich herinneren, al heeft geleid tot de veroordeling van een militair wegens het stelen van een creditcard uit een Palestijns huis, is toch blijkbaar niet geloofwaardig genoeg.    

Voor het overige meldt Haaretz in hetzelfde artikel dat 11 Arabische mensenrechtenorganisaties in Israël en de bezette gebieden een beroep op Hamas en de PA hebben gedaan om van hun kant ook de in het Goldstone-rapport genoemde oorlogsmisdaden te onderzoeken. De organisaties geven aan dat dit past in de pogingen om het Goldstone-rapport aanvaard te krijgen door VN-instanties.

Geen opmerkingen: