zaterdag 23 januari 2010

Deelname wekelijke demonstraties Sheikh Jarrah groeit


Confrontatie bij het huis van de familie Al-Kurd in Sheikh Jarrah

Wekelijkse demonstraties in de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem lijken de al een paar jaar bestaande wekelijkse demonstaties tegen de Muur in Nil'in en Bil'in in omvang en belang te gaan overvleugelen. Vorige week vrijdag waren ongeveer 150 demonstranten op komen dagen, van wie er 17 werden gearresteerd door de politie. Zij werden een dag later weer vrijgelaten, omdat de de klacht van de politie dat voor de demonstratie een vergunning aangevraagd had moeten worden, volgens de rechter in Jeruzalem ongegrond was.

Deze afgelopen vrijdag waren niet minder dan 300 mensen komen opdagen, onder wie de voormalige linkse parlementariërs Yossi Sarid (ex-leider van de Meretz-partij) en Avraham Burg (ex-Arbeid en onder meer , ex-voorzitter van de Knesset) en de huidige parlementariër Mohammed Barakeh van Hadash. Ook ditmaal werden arrestaties verricht. Volgens de politie gebeurde dat ditmaal omdat enkele demonstranten probeerden een Arabisch huis binnen te dringen dat niet lang geleden door Joden is overgenomen, en omdat een Jood werd aangevallen die wild bidden bij het graf van Shimon haTzaddik (Simon de rechtvaardige). 
De demonstraties in Sheikh Jarrah  zijn gericht tegen de snelle verjoodsing van de wijk. Zo is een aantal families niet lang geleden op straat gezet omdat een Israëlische rechter bepaalde dat er op hun huizen nog Joodse eigendomsrechten van vóór de stichting van det staat in 1948 van kracht zouden zijn. Ook  is er vergunning verleend voor de sloop van het historische Shepherd hotel in de wijk, dat is gekocht door de Amerikaanse casino-tycoon Moskowitz, die een luxe appartementencomplex op die plek gaat bouwen.
Noot 1 : Meer over Jeruzalems verjoodsing is op dit blog te vinden  onder de 'tag'  Jerusalem.
Noot 2: De demonstrerende Avraham Burg spreekt maandag 25 januari - aanstaande maandag dus - in De Balie.  


Update, zondag 24 januari:
Yossi Sarid schriijft een woedend stuk in Haaretz over een rustige demonstratie waartegen volledig onnodig door de politie werd opgetreden.   
After I heard the version of the police I concluded that the police and we, "the anarchists," were at two different demonstrations. For more than three hours we stood at the outskirts of Sheikh Jarrah - not a stone was thrown, not an arm raised, not a worshiper attacked, not a settler's home broken into. But for the police's disproportionate use of force and its false arrests, as a means of punishment and score-settling, one could say the demonstration was calm and orderly.
The coarsest slogan to be seen was "Fascism shall not pass," so familiar from hundreds of previous protests, and so ineffective: Fascism has clearly passed through many, many obstacles and roadblocks.
Another sign had the great honor of being tossed into a police van together with the person holding it: "Jews and Arabs don't want to be enemies." It will be submitted to the judge as evidence corroborating the anarchistic character of the entire demonstration. Indeed, in such a delicate and explosive place as Jerusalem it's best not to wave such subversive slogans, which disturb the peace.
Sarid vaagt zich verdr af of dit de politie was van Israël of van 'Israel Beiteinu' en zegt dat Jeruzalem op Teheran gaat lijken. Verder schrijft hij over de kolonisten en de manier waarop met rechterlijke uitspraken wordt omgegaan. Beit Yehonatan in Silwan, een gebouw van vier verdiepingen dat de kolonisten daar hebben gebouwd zonder vergunning en waarvan het Hooggerechtshof twee jaar geleden heeft bepaald dat het moet worden afgebroken, staat er nog steeds. Ook maakt hij zich boos over rechterlijke uitspraken in het algemeen. Als rechters bepalen dat Joden rechten hebben van vóór 1948 op huizen die als sinds de stichting van de staat door Palestijnen worden bewoond (één van de redenen waarom mensen in Sheikh Jarrah hun huizen uitmoeten), wat voor rechten hebben Palestijnen dan niet op huizen in dorpen elders in Israël of in wijken van West-Jeruzalem? Voor het hele artikel, klik hier. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...