vrijdag 15 januari 2010

Egyptische autoriteiten breken acties op ten gunste van Naga Hamadi en Gaza


Begrafenis van één van de slachtoffers van de aanslag in Naga Hamadi.

De Egyptische autoriteiten hebben vrijdag twee solidariteitsbetogingen opgebroken.De eerste betrof  een groep van ongeveer 30 oppositiefiguren en Egyptische bloggers die waren afgereisd naar Naga Hamadi in Zuid-Egypte, waar aan de vooravond van de Koptische Kerstviering op 6 januari zes kerkgangers en een (moslim) veiligheidsagent bij het verlaten van de kerk werden doodgeschoten door drie mannen die zich daarna in auto's uit de voeten maakten. De gebeurtenis lokte kritiek uit van de oppositie, omdat de aanslag volgde op eerdere incidenten waarbij de overheid had nagelaten in te grijpen. Intussen zijn overigens wel arrestaties verricht.
De oppositiefiguren, onder wie Osama Ghazali Harb van de Democratische Front Partij, George Ishaaq van de Kifaya (=Genoeg) beweging en diverse bekende bloggers als Wael Abbas Mustafa al-Naggar, Shahrinaz Abdel-Salam en anderen, reisde in twee groepen. Eén groep kwam per trein en werd gearresteerd op het perron in Naga Hamadi, de andere per bus uit Luxor en werd bij aankomst in de stad aangehouden. De 30 hadden willen praten met bisschop Kirollos van de Koptische gemeenschap in Naga Hamadi en met familieleden van de slachtoffers.

De tweede groep betrof een poging van - alweer - Kifaya en de Egyptische Socialistische partij om naar Gaza te gaan en daar hulpgoederen af te leveren. Dat gebeurde onder het motto 'Nee tegen de muur, nee tegen de belegering' (waarmee in dit geval de muur werd bedoeld die Egypte ondergronds aanlegt om de smokkeltunnels aan de grens onmogelijk te maken). De groep verzamelde zich bij het gebouw van de Vakbond van Journalisten in Cairo, werd door de politie verspreid, en hergroepeerde zich bij de Vakbond van Advocaten.maar werd opnieuw uiteengeslagen. Volgens Ma'an News probeerden desondanks leden van de groep via Ismailiyya naar Gaza te reizen, maar zou de politie onderweg checkpoints hebben opgezet.
De poging van de Egyptenaren om naar Gaza te reizen komt nadat Egypte de nodige belemmeringen had opgeworpen tegen de recente Gaza Freedom mars en de Viva Palestina campagne, wat in beide gevallen tot botsingen had geleid. De Egyptische minister van buitenlandse zaken Abul Gheit maakte toen bekend dat Egypte alleen nog maar hulpzendingen zal accepteren via de Rode Halve Maan.

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...