donderdag 14 januari 2010

Goed en slecht nieuws: activisten vrij, journalist bedreigd met uitzetting

We beginnen met het goede nieuws. Jamal Jumaa, coordinator van de Stop the Wall campagne is weer vrij. Hij was op 15 december gearresteerd en ondanks het feit dat hij een inwoner is van Jeruzalem en dus zou moeten kunnen rekenen op dezelfde behandeling als Israëli's, werd hij voor een militaire rechtbank op de Westoever geleid. Hij werd langdurig verhoord en de voornaamste klacht tegen hem luidde ophitsing, maar er was nooit een echte zaak tegen hem,' zei zijn advocaat.

Woensdag, een dag na Jamal, werd ook Mohammed Othman uit Jayyous vrijgelaten. Mohammed werd eind september opgepakt toen hij terug kwam van een reis naar Noorwegen waar hij campagne had gevoerd voor BDS. Mohammed hjeeft dus een kleine vier maanden vastgezeten. In die tijd is hij geslagen, met de dood bedreigd en anderszins psychologisch gemarteld. Tegen hem was ook geen zaak ingebracht. Het lijdt geen twijfel voor betrokkenen bij de Stop the Wall campagne dat massale protesten tegen de detentie van Othman en Jumaa tot hun vrijlating heeft geleid. Jewish Voice for Peace zorgde voor het sturen van tienduizenden handtekeningen en emails en ook was er diplomatieke druk op de Israëlische regering. Nu  is het alleen nog zaak om Abdallah Abu Rahme, coördinator van de protesten tegen de Muur in Bil'in, vrij te krijgen. Hij werd gearresteerd op 11 december. 

Het slechte nieuws betreft de Amerikaanse journalist Jared Malsin, hoofdredacteur van de Engelse uitgave van het Palestijnse persbureau Ma'an News in Bethlehem. Malsin (foto) werd woensdag samen met zijn vriendin, die volunteer is bij de Lutherse kerk op de Westoever,  op het vliegveld Ben Gurion aangehouden toen zij terugkwamen van een vakantie in Tsjechië. Ma'an News zou een papier hebben gezien waarop hij wordt afgeschilderd als een veiligheidsrisico, op basis van zijn overtuigingen. Er zou hem verweten worden dat hij artikelen had geschreven die 'kritisch over Israël' waren evenals artikelen vanuit 'de gebieden'  Verder zou hem worden kwalijk genomen dat hij naar Israël was gekomen onder het voorwendsel dat hij Joods was (de BBC weet te melden dat hij oorspronkelijk twee jaar geleden naar Israël kwam op een programma van 'Birthright Israël', dat jonge Joden gratis de gelegenheid geeft kennis te maken met het Heilige Land en de zionistische nderneming).
Malsin en vriendin zouden donderdagochtend terug worden gestuurd naar Praag, maar de advocaat van Ma'an wist te bewerkstelligen dat eerst een rechter zich in een hoorzitting over de deportatie-order zal buigen. Die zitting zou donderdag als plaatsvinden, maar is om onbekende redenen uitgesteld tot zondag. Intussen zetten diplomaten zich voor Malsin in. Behalve de Amerikaanse consul doet ook de Nederlandse diplomaat Quarles van Ufford dat. Nederland was subsidiegever van Ma'an toen de onderneming in 2005 startte. de diplomaten laten echter weten dat zij vrij machteloos zijn als Israël veiligheidsredenen aanvoert.

Nog meer slecht nieuws is dat Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging in Israël is veroordeeld tot negen maanden cel en zes maanden voorwaardelijk wegens ordeverstoring op de Haram al-Sharif (Tempelberg) in 2007 tijdens protestacties tegen Israëlische bouwactiviteiten nabij het complex. Salah zou een agent in zijn gezicht hebben gespuugd. Salah en zijn advocaat betwisten dat Israël überhaupt jurisdictie heeft over dit gebied. Hij heeft tot midden februari om in beroep te gaan.

En nog meer slecht nieuws:  Israël heeft het advocaten en familieleden van verdachten bijna onmogelijk gemaakt zaken tegen hen bij te wonen voor het militaire tribunaal in Ofer. Vroeger was dit bereikbaar via het Beitunia checkpoint, nu kan dit alleen via het Qalandiya checkpoint 20 kilometer verderop. Daarbij moet bovendien een permit voor Isräel worden aangevraagd dat vaak weken of maanden op zich kan laten wachten - als het al verleend wordt. Ook is het in stridj met een recente uitspraak van het Hooggerechtshof waarbij bepaald werd dat weg 443 ook toegankelijk met zijn voor Palestijnen. En dat alles om een gebouw te bereiken dat 300 meter van het Beitunia checkpoint ligt in bezet gebied. Palestijnse advocaten weigeren uit protest nog langer zaken bij te staan in Ofer, meldt Amira Hass in Haaretz. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor het plaatsen van het bericht over Jared. Hij is een goede vriend en hij heeft zich altijd ingezet voor correcte berichtgeving. Ik maak me zorgen om hem, want hij heeft nog steeds zijn advocaat niet mogen zien en wij weten nu ook niet eens waar hij in detentie wordt gehouden.

Ik heb het NVJ geschreven om hen om een officiele verklaring te vragen, zoals Reporters without Borders en Comitee to Protect Journalists, die dat al eerder deden en die om onmiddellijke vrijlating eisen.

Anoniem zei

Ter aanvulling

Het NVJ heeft inmiddels de detentie van Jared Malsin afgekeurd en een fax gestuurd aan de Israelische ambassadeur in Nederland om te protesteren en om directe vrijlating te eisen.

Jared heeft vandaag zijn advocaat gezien. Tot vandaag had Jared geen kleding mogen verschonen, geen communicatie met de buitenwereld gehad en hij wist dus ook niet dat zoveel mensen zich inzetten voor zijn vrijlating.

Abu Pessoptimist zei

Dank voor deze aanvulling. Ma'an meldde alleen nog dat hij al die tijd niet onder de douche had gekund en niemand had kunnen zien. Ik houd me aanbevolen voor meer nieuws en zal deze zaak zeker blijven volgen. Ma'an is me dierbaar geworden als een belangrijke en voor zover ik kan zien zeer betrouwbare bron van informatie. Ik denk ook dat Nederland het er niet bij kan laten zitten, Israël spot hier met de persvrijheid. Ik hoop dat in ieder geval Harry van Bommel (SP) actie onderneemt en zal hem ook zelf benaderen. Overigens, ik ben wel nieuwsgierig: wie bent u?

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observa...