maandag 11 januari 2010

Israël wordt een ommuurd getto


De regering van Israël heeft zondag plannen goedgekeurd voor de bouw van een muur langs de grens met Egypte om illegale immigranten en indringers buiten te houden.
De muur komt op twee plaatsen: bij de stad Eilat aan de Rode Zee en bij de grens met de Gaza-strook.Premier Benyamin Netanyahu zei dat de beslissing was genomen 'om het Joodse en democratische karakter van Israël veilig te stellen'. Wel zouden vluchtelingen echter nog steeds welkom zijn in Israël.

Duizenden immigranten zijn de afgelopen jaren via Egypte Israël binnengesneakt. De meesten van hen zijn afkomstig uit Eritrea, Ethiopië en Sudan. Egyptische grenswachters hebben sinds mei zeker 17 mensen gedood die illegaal probeerden Israël binnen te komen. De muur zal worden voorzien van geavanceerde apparatuur om indringers te signaleren. Het project wordt begroot op  270 miljoen dollar.

Als nazaat van mensen die -blijkens de familiehistorie- zowel het getto van Frankfurt (illustratie onder) als dat van Venetië (ill. boven) aan den lijve hebben ervaren, bloeit mijn hart op bij het horen van dit nieuws. We hadden al een Muur op de Westoever en een hek in het noorden. Met deze muur erbij zal ikzelf in real time binnen niet al te lange tijd in staat zal worden gesteld de ervaring van deze voorvaderen - zij het op wat grotere schaal - te delen. Ik begrijp ook best dat men er wat voor over moet hebben om het Joodse en democratische karakter van Israël te waarborgen. Gek alleen dat niet iedereen blij is met Netanyahu's bekendmaking.

Zo citeert Didi Remez op zijn Coteret blog Eitan Haber, de vroegere secretaris van Yitzhak Rabin en voor zover ik weet niet echt een duif, die het allemaal te veel wordt:
And the last thought: This is what is so sad.  An entire state living behind fences, surrounded on all sides by an ocean of enemies.  The thought that this is our fate can drive a normal person mad.  And so the construction of a new, modern Sparta is completed, while we wanted so badly to be Athens.
Sparta, terwijl we zo graag Athene hadden willen zijn. Jawel, doe er dan wat aan. verdomme.

Geen opmerkingen:

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...