donderdag 7 januari 2010

Viva Palestina trekt Gaza binnen, Egyptische soldaat bij botsing gedood


Egyptische troepen aan de grens met Gaza.

De Viva Palestina kolonne bestaande uit 518 internationale vrijwilligers is met het gros van de meegebrachte ambulances an vrachtauto´s met hulpgoederen Gaza binnengetrokken. De vrijwilligers kregen een 48-uurs permit voor de Strip. Dat gebeurde overigens pas nadat woensdagavond een botsing had plaatsgevonden tussen bewoners van Gaza die protesteerden tegen het feit dat de kolonne zolang was opgehouden en Egyptische troepen. Het is onduidelijk hoe de botsing ontstond. Aan de kant van Gaza werd gezegd dat Egyptische troepen het vuur openden op de demonstratie en dat er vanuit Gaza werd teruggeschoten. De Egyptenaren zeiden dat hun troepen met stenen waren bekogeld. Eén Egyptische militair van 21 jaar werd bij de botsing gedood, verschillende mensen in Gaza raakten gewond.
De Viva Palestina kolonne mocht van de Egyptische autoriteiten 59 auto´s niet meenemen, omdat zij volgens de Egyptenaren ´niet essentieel´ waren. De Egyptenaren stelden voor ze via Israël in te voeren. Dat ging de Viva Palestina-organisatoren te ver, omdat ze dan nooit meer zouden worden teruggezien. Er braken vervolgens gevechten uit, waarbij de vrijwilligers de ijzeren deuren van het haventerrein van El Arish vernielden en de Egyptische politie met stoeptegels bekogelden; 40 vrijwilligers en 15 agenten raakten gewond.
Bij de geweigerde auto´s ging het om 59 personenauto´s, een cadeau van de Turkse deelnemers aan de kolonne, die ze bedoeld had als vervoermiddelen voor Palestijnse hulpdiensten. Uiteindelijk werd besloten dat de 59 auto´s dan maar aan hulpdiensten gegeven zullen worden van Palestijnse kampen in Libanon en Syrië.Update 8 januari:

 De Britse parlementariër George Galloway is vrijdag 8 januari bij de grnsovergang met Gaza door de Egyptische politie opgepakt en naar Cairo vervoerd om het land te worden uitgezet. Hij is persona non grate verklaard. Galloway was uit Gaza teruggekeerd nadat de Viva Palestina kolonne was afgeleverd., maar hoorde aan de grens dat zeven andere leiders van de kolonne zouden worden gearresteerd als ze zouden terugkeren naar Egypte. Hij wilfde daarop terug naar Gazaç maar werd door agenten vastgegrepen en in een bestelbusje geduwd.

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...