dinsdag 9 februari 2010

Burgemeester Jeruzalem verhindert ontruiming 'Beit Yehonatan'

Zonder in stereotypen te vervallen kunnen we vaststellen dat Joden altijd wat hebben gehad met wetten en regels. De Talmud gaat ongeveer nergens anders over. En legio zijn de Joodse advocaten en rechters. 'Ze moesten zich wel bezighouden met het recht om te zorgen dat het niet te vaak tegen hen werd gebruikt,' zei iemand uit mijn omgeving eens.
Maar in het Heilige Land wil het toch met de rechtshandhaving ondanks deze erfenis niet echt vlotten. Nauwelijks heeft de juridisch adviseur van de stad Jeruzalem burgemeester Nir Barkat ervan overtuigd dat hij toch echt een gerechtelijke bevel dient na te komen, waarbij werd uitgesproken dat het illegaal door kolonisten gebouwde Beit Yehonatan in de Arabische wijk Silwan moet worden gesloopt, of er wordt weer een uitweg gevonden. Die behelsde dit keer een 'misverstand' tussen de gemeente en de politie. De politie had maandag een ontruimingsbevel moeten overhandigen aan de acht families die het gebouw bewonen, maar zei van niets te weten. Gemeente en politie gaven elkaar vervolgens de schuld., maar de ontruiming ging hoe dan ook niet door en de bewoners van het illegale gebouw hielden daarna in het gezelschap van andere ultra-rechtse supporters een feestelijke optocht door de wijk..
Beit Yehonatan (de naam verwijst naar de Amerikaanse spion Jonathan Pollard die wegens het naar Israël sluizen van ongeveer alle strategische geheimen waarover de Amerikaanse marine destijds beschikte, langdurig zucht in een Amerikaanse gevangenis), werd in 2004 gebouwd in de Arabische wijk Silwan door de kolonisten-organisatie Ateret Cohanim. Dat gebeurde zonder dat daarvoor vergunningen waren verstrekt. Een rechter oordeelde in juli dat het gebouw moest worden ontruimd, maar de stedelijk autoriteiten - die onder burgemeester Barkat hun sloopactiviteiten van Arabische 'zonder vergunning' gebouwde woningen nog wat hebben opgeschroefd - weigerden aanvankelijk mee te werken. Pas eind vorige week ging burgemeester Barkat overstag, maar blijkbaar toch ook weer niet helemaal.
En misschien ook niet voor niets, want intussen kwam er ook een reddingsactie op gang  Minister Eli Yishai van Binnenlandse Zaken (hij is van de Shas-partij) heeft de Commissie voor bouwen en planning in Groot-Jeruzalem van zijn ministerie gevraagd volgende week een oordeel te vellen over Beit Yehonatan. Hij zei er zeker van te zijn dat een aanpassing van het bestemmingsplan het gebouw alsnog kan legaliseren. Autoriteiten zeiden tegenover Haaretz dat dit de minister nog kan tegenvallen. Eén van de hindernissen die moet worden overwonnen is dat het gebouw zeven verdiepingen telt, terwijl plaatselijke een maximum geldt van twee. 
Ikzelf houd het erop dat het Yishai en zijn commissie wel zal lukken. Israëlische autoriteiten hebben een grote ervaring met het flexibel omgaan met planning en bijbehorende regels. Maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben is hoe het CIDI, dat al blij had gemeld dat burgemeester Barkat zich ditmaal aan de wet ging houden, hierover gaat berichten. Wat zullen ze zeggen? Een misverstand tussen burgemeester en de politie??

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...