zondag 7 februari 2010

Tracé 'Muur' wordt verlegd bij Bil'in

Demonstratie in Bil'in
De Israëlische autoriteiten gaan het tracé van de 'Muur' bij het plaatsje Bil'in verleggen in overeenstemming met een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof. Michael Sfard, de advocaat van het Volkscomité van Bil'in, heeft dat zaterdag te horen gekregen, zo meldt Ma'an News.
De uitspraak van het hooggerechtshof dateert uit 2007. De huidige voorzitter van het hof, rechter Dorit Beinisch, schreef toen in haar uitspraak dat zij niet overtuigd was dat er geen alternatieve route kon worden gevonden om de inwoners van de nabijgelegen nederzetting Modi'in Illit te beschermen. Als de route wordt verlegd is te verwachten dat de inwoners van Bil'in ongeveer de helft terugkrijgen van de 2300 dunam (230 hectare) van hun grond die waren geconfiskeerd. Nog onduidelijk is hoeveel schade is toegebracht aan olijfboomgaarden en dergelijke. Mohammed al-Khatib van het Volkscomité, die onlangs op borgtocht werd vrijgelaten na te zijn opgepakt wegens 'ophitsing' en 'verboden wapenbezit' (hij had gebruikte hulzen verzameld om te laten zien hoeveel er bij de wekelijkse demonstratie tegen de Muur op de demonstranten was afgeschoten), noemde de verlegging van het tracé een succes van het volksverzet. Maar hij voegde eraan toe dat de verandering van het tracé niets verandert aan het feit dat de Muur dan nog steeds illegaal is volgens het internationale recht.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...