woensdag 31 maart 2010

'Dag van het Land' herdacht van Gaza tot de Westoever

Al-Jazeera English over 'De Dag van het Land' in Beit Sahour:
 

De Dag van het land (Yawm al-ard) is de herdenking van protesten op 30 maart 1976 tegen landonteigeningen in Galilea, waarbij zes Israëlische Palestijnen werden gedood. De dag werd gisteren herdacht op meerdere plaatsen op de Westoever, in de Gaza-stook en in Israël zelf. Op de Westoever wandelde een kleine menigte vanuit het dorp Budrus, ten westen van Ramallah waar een gedeelte van de Muur wordt afgebouwd, naar een plaats dicht bij de Muur. De bedoeling was er bomen te planten. De demonstranten werden echter door het Israëlische leger verjaagd met rubberkogels en traangas. Verscheidene mensen raakten licht gewond, onder wie de leden van het Centrale Comité van Fatah, Tawfiq al-Tirawi en Jamal al-Muheisen. Het Israëlische leger verklaarde dat werd opgetreden tegen een 'gewelddadige demonstratie waarbij met stenen werd gegooid'. 
In Karawat Bani Hassan, eveneens op de Westoever, luisterde een menigte van 200 mensen naar een rede van de de facto premier Salam Fayyad. De inwoners van dit dorp protesteerden tegen het feit dat zij hun land niet kunnen bewerken doordat kolonisten en het leger dat verhinderen.  Fayyad was zaterdag ook aanwezig tijdens een demonstratie in Qalqiliya, waar Uri Avnery, en Mohammed Barakeh, de secretaris-generaal van de Israëlische communistische partij Hadash, eveneens aan deelnamen.   In Sakhnin, in Galilea in het eigenlijke Israël, deden tienduizenden mee aan een grote demonstratie. Hadash-leider Mohammed Barakeh, zei dat De dag van Land al lang geleden uit zijn as was herrezen. Hij noemde het de uitdrukking van de strijd om leven en bestaan. Het Knessetlid Ahmed Tibi (Verenigde Arabische Lijst) zei dat de strijd om land het belangrijkste geschilpunt vormt tussen Palestijnen en Israël. De 'sfeer van een meester-slaaf verhouding bestond  in 1976 en is vandaag de dag overvloedig aanwezig', zei hij. 'Toen liep er op straat een aantal racisten rond, vandaag de dag zijn ze vice-premier en minister.'
In het 'niet erkende' dorpje Al-Arakhiv  in de Negev namen ongeveer 1500 Bedoeïenen deel aan een betoging. Sprekers waren hier onder meer de parlementsleden van de Verenigde Arabische Lijst Taleb as-Sanaa, Hanan Zouabi, Ibrahim Sarsour en Ahmed Tibi.
In de zuidelijke Gaza-strook hielden enkele honderden mensen demonstraties tegen het feit dat Israël een strook land van enkele honderden meters langs de grens tot verboden (en dus voor landbouw onbruikbaar) gebied is verklaard. Het leger antwoordde met beschietingen, er waren enkele tientallen gewonden. Ook een 15-jarige jongen werd in de nabijheid van Rafah doodgeschoten. De omstandigheden waaronder dat gebeurde waren onduidelijk.

Geen opmerkingen: