woensdag 31 maart 2010

Gearresteerde Abbas Zaki weigert te verschijnen voor militaire rechtbank

Abbas Zaki, lid van het Centraal Comité van Fatah, heeft woensdagmorgen geweigerd voor een Israëlische militaire rechtbank te verschijnen, zo meldt Al-Jazeera English.
Zaki (op de foto tijdens zijn arrestatie) werd zondag, Palmzondag, met tien anderen opgepakt tijdens een vreedzame demonstratie van Palestijnse christenen op de Westoever tegen de beperkende maatregelen van Israël die hen verhinderen christelijk Pasen in Jeruzalem te vieren. Zaki zei dat hij de legitimiteit betwist van een militaire rechter bij het berechten van een hoge Palestijnse functionaris die heeft deelgenomen aan een vreedzame demonstratie.
Buiten het hof in de Ofer-gevangenis braken intussen onlusten uit tussen betogers en de Israëlische politie.De betogers, die eerst hadden geluisterd naar toespraken van Fatah-leiders onder wie Jibril Rajoub, Jamal Muheisin en Mahmoud al-Aloul, eisten de vrijlating van de arrestanten. De politie bestookte hen met traangas in een poging ze te verdrijven van de gevangenis en de politie werd op haar beurt bekogeld met stenen. 
Fatah beschouwt de arrestatie van Abbas Zaki, de hoogste Palestijnse functionaris die sinds de Oslo-akkoorden van 1993 is opgepakt, als een teken aan de wand dat Israël harder wil optreden bij zijn pogingen vreedzame demonstraties de kop in te drukken. Het lid van het Centraal Comité van Fatah Mahmoud al-Aloul kondigde dinsdag op een persconferentie aan dat Fatah de vreedzame protesten zal opvoeren. De Hamas-regering in Gaza reageerde op deze oproep met de uitspraak dat Fatah de Palestijnen eerst excuses zou moeten aanbieden voor het feit dat de beweging hen heeft gedwongen 20 jaar deel te nemen aan 'een mislukt project', De Hamas regering wees daarbij op de voortgezette bezetting van de Westoever, het beleg van Gaza en de voortgaande bouw van nederzettingen.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...