woensdag 21 april 2010

Steun voor één staat-oplossing stijgt met sprongen onder Palestijnen

Vreugde bij de geboorte van Israël, 62 jaar geleden. Komen er nog 62 jaar bij?

Ma'an News meldt dat een opinie-peiling van het Palestijnse Jerusalem Media and Communications Centre (JMCC) aangeeft dat de steun voor de eenstaats-oplossing aanmerkelijk terrein heeft gewonnnen onder Palestijnen en in heel korte tijd. Weliswaar geeft nog 43,9% aan voor een twee-statenoplossing te zijn, maar 34% is intussen voor een binationale staat. Dat is een stijging van meer dan 10% in minder dan een jaar, want in juni 2009 was slechts 20,6% voor een binationale oplossing. En in 2001 was dat nagenoeg gelijk, namelijk 18,3 %.
Mogelijk heeft dat te maken met een een toename van de scepsis over het vredesproces.Niet minder dan 30% vindt namelijk dat het vredesproces 'dood' is, terwijl 46,2% vindt dat het een moeilijke fase doormaakt waarvan de uitkomst ongewis is.
 Het is overigens het tweede opinieonderzoek in slechts weinige dagen waar Israëli's zich serieus mee bezig zouden moeten houden. De BBC publiceerde zondag haar jaarlijkse opinie-onderzoek naar de waardering van landen, waarbij bewoners van 28 staten werden ondervraagd. Uit het onderzoek bleek dat Israël intussen is afgedaald tot het niveau van Iran, Pakistan en Noord-Korea.  Waar topscorer Duitsland 52% haalde, kregen deze landen respectievelijk een waardering van 15, 16, 17 en 19 (Israël) procent. 
 

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...