vrijdag 23 april 2010

Werk aan de Muur hervat, arrestaties bij Beit Jala

Israelische bulldozers hebben donderdag land afgegraven bij de oostelijke toegang tot het dorp Al-Walaja (bij Beit Jala), in het kader van de hervatting van de bouw van de Afscheidingsmuur. Het werk werd hervat nadat een tijdelijke door het Israëlische hooggerechtshof opgelegde stop woensdag werd opgeheven.  De dorpelingen kregen vroeg in de morgen een uitgaansverbod opgelegd. Agenten te paard en in terreinwagens gaven dorpelingen die op het veld werkten opdracht naar huis te gaan en eenheden van de grenspolitie verhinderden mensen in het dorp hun huizen te verlaten.
Tenten die sommigen hadden opgezet op land dat dreigde te worden geconfisqueerd, werden in beslag genomen en 50 olijfbomen en 50 andere vruchtbomen werden ontworteld.
Ook in het nabijgelegen Beit Jala werden mensen tegengehouden die naar hun land wilden. Bij een demonstratie werden twee Israëlische activisten gearresteerd (zie de foto van Ma'an). Drie Palestijnen drie probeerden te verhinderen dat een olijfboomgaard werd gebulldozerd werden afgeranseld. Een van hen moest voor behandeling naar het ziekenhuis

Nabij Beit Ummar (in het gebied van Hebron) is donderdag een wijngaard van de familie Sabarneh volledig vernield doordat hij werd overstroomd door onbehandeld rioolwater van de naburige nederzetting Kfar Etzion. Ongeveer 70.000 vierkante meter land met de daarop groeiende druiven gingen verloren. Een woordvoerder van hget Israëlische militaire bestuur bevestigd het incident en zei dat de oorzaak een haperende pompinstallatie was geweest. Volgens de woordvoerder had de burgemeester van Kfar Etzion gebeld met de burgemeeter van Beit Ummar om excuses aan te bieden  De militaire autoriteiten zeiden dat de gedupeerden zich voor schadevergoeding waarschijnlijk tot de rechter moeten wenden..Update 24/4: Bij de wekelijkse demonstratie tegen de Muur in Bil'ín is vrijdag de 43-jarige Israëlische Palestijn  Emad Rezqa, uit Yaffa ernstig gewond geraakt. Hij werd door een traangasgranaat die rechtstreks op hem was afgevuurd, getroffen aan zijn voorhoofd. Hij werd eerst naar een ziekenhuis in Ramallah vervoerd, maar werd overgebracht naar het Hadassah Ein Karem ziekenhuis, nadat röntgenfoto's hadden uitgewezen dat hij een schedelbasisfractuur en een bloeduitstorting in de hersenen had. Drie anderen, een international, een Israëli en een 70-jarige Palestijn, werden eveneens door traangasgranaten gewond, maar minder ernstig. 
De demonstratie van vrijdag in Bil'in was groter dan gewoonlijk, omdat er een driedaags Internationale Bil'in Conferentie aan voorafging over geweldloos Palestijns verzet, waaraan door honderden mensen werd deelgenomen.   

Geen opmerkingen: