woensdag 9 juni 2010

Egypte laat wel parlementariërs maar geen hulpgoederen door naar Gaza

Hazem Farouq(m), lid van de Moslim Broederschap en van het Egyptische parlement, op weg naar Rafah. (Foto Reuter, Mohammed Abdel Ghani).

Egypte heeft een 12-tal  parlementariërs onder wie de Moslim Broeders Mohammed Beltagi en Hazem Farouq, dinsdag eindelijk toegelaten tot de Gaza-strook, nadat ze eerder enkele dagen waren tegengehouden. De parlemenstleden waren nadat Egypte bekend had gemaakt dat het de grens met Gaza 'voor onbepaalde tijd' had geopend, vrijdag uit Cairo vertrokken met een konvooi vrachtauto's met cement, ijzeren staven  en andere bouwamaterialen. Bij de grens werden zij echter tegengehouden. Uiteindelijk kregen de parlementariërs een pasje voor 24 uur, maar de vrachtauto's kregen opdracht om om te keren, ,terwijl de lading door de Egyptische grenswacht in beslag werd genomen.  
Ook voor de mensen in Gaza is de grens overigens, anders dan de Volkskrant vandaag meldt,  maar beperkt open. Alleen zij die studeren en de vereiste papieren hebben en mensen die een medische behandeling nodig hebben, worden doorgelaten. De Moslim Broederschap meldt op haar site dat zij voor een volledige opening zal blijven ijveren.  
Volgens Ma''an News is er echter als gevolg van de Egyptische opening wel ineens weer hard currency in de banken in Gaza. De Gazanen zijn gewend betalingen in dollars of Jordaanse dinars te doen, maar moesten het als gevolg van een tekort aan geld een jaar lang doen met Israëlische shekels, en ook die waren vaak niet in voldoende mate voorhanden. 

Geen opmerkingen: