dinsdag 1 juni 2010

Gaza-doorgang mag even open van Hosni Mubarak


Egypte heeft dinsdag met onmiddellijke ingang de grensovergang naar Rafah in de Gaza-strook geopend. Tussen 9 's morgen en 17 uur 's middags kunnen de mensen uit Gaza vrijelijk van de grensovergang gebruik maken. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft opdracht gegeven om de overgang verscheidene dagen open te houden,  zei de gouverneur van het gouvernoraat Noord-Sinai, Murad Muwafi, 'om het lijden van de Palestijnen te verlichten' na de Israëlische aanval op het hulpkonvooi.
Het is met tranen in de ogen dat ik dit bericht las. Zo onbaatzuchtig en menslievend van die Hosni Mubarak! Al ruim drie jaar lang spant Egypte samen met Israël en de VS om de Gaza-stook van de buitenwereld te isoleren, en om het de Gazanen aan van alles te laten ontbreken in de hoop dat zij zullen opstaan tegen Hamas. Onlangs liet Egypte nog een peperdure, 18 meter diepe stalen ondergrondse muur bouwen om de smokkeltunnels tegen te gaan. De Egyptische houding wordt al lang scherp in de rest van de Arabische wereld bekritiseerd - evenals trouwens door de eigen bevolking. En als die bevolking massaal de straat opgaat om tegen Israëls overval op de Free Gaza-vloot te protesteren - en daarbij en passant ook Egyptes gedrag op de korrel neemt (zie de foto, van Reuter, vandaag genomen in Cairo) - dan opent Mubarak even zijn hart -  en de grens. Echt, ik ben geroerd.

Geen opmerkingen:

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...