donderdag 17 juni 2010

Israël speelt mooi weer met 'liberalisering' Gaza-blokkade

NRC-correspondent Guus Valk meldt:
Het Israëlische kabinet heeft vanochtend besloten de vier jaar durende blokkade van de Gazastrook enigszins te verlichten. Volgens een woordvoerder zal Israël de komende tijd meer bouwmaterialen en goederen doorlaten in het Palestijnse gebied. De zeeblokkade van de Gazastrook blijft onveranderd omdat Israël zegt te vrezen voor illegale wapensmokkel.
Israël staat internationaal zwaar onder druk de blokkade, die in de zomer van 2006 begon, te versoepelen. Toen werd de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen genomen door de islamitische beweging Hamas. Toen deze organisatie een jaar later de volledige macht greep in de Gazastrook, werd de blokkade verder verzwaard.
Na de gewelddadige entering van een zes schepen tellende vloot met activisten die op weg naar Gaza waren, twee weken geleden, nam de internationale kritiek toe. Israël zegt dat het alleen goederen tegenhoudt waarmee wapens gemaakt kunnen worden, maar uit gegevens van hulporganisaties en de Verenigde Naties blijkt dat vrijwel niets het gebied binnenkomt. Na de Gaza-oorlog van december 2008 en januari 2009 is er grote behoefte aan materiaal om het platgebombardeerde gebied weer op te bouwen.
  Israël zal meer bouwmaterialen en goederen doorlaten, zegt Guus Valk. Haaretz zegt echter dat het Israëlische kabinet ervoor heeft gestemd om de blokkade te 'liberaliseren', maar dat de precieze uitwerking in de komende dagen zal volgen. Volgens een coördinator van de bevoorrading aan Palestijnse kant zou het gaan om alle etenswaren, speelgoed, papierwaren en kantoorbenodigdheden, keukengerei, matrassen en handdoeken. Volgens de krant is er echter GEEN sprake van de import van bouwmaterialen. Valk's gebrek aan accuratesse is representatief voor de berichtgeving in dit soort zaken in het algemeen. Valk is zeker de slechtste niet, maar ook hem ontgaat het blijkbaar dat het hier nou net gaat om zulke details als wel of geen cement voor de wederopbouw.  Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri had gelijk dat hij de liberalisering 'cosmetisch' noemde.

Update vrijdag: Haaretz meldt dat de beslissing van het ´security cabinet´ alleen in het Engels bekend is gemaakt (zonder nadere specificaties) en dat vermelding van de beslissing in het Hebreeuwse communiqué ontbreekt. Ik herinner me dat Israël vroeger altijd de PLO (Arafat) ervan beschuldigde in het Engels iets anders te zeggen dan in het Arabisch (en meestal niet terecht). Maar nu doen ze iets dergelijks zelf.
(Overigens laat Israël intussen wel -mondjesmaat - cement en dergelijke door voor bouw/herstelprojecten van internationale organisaties als de VN. Zie ook het commentaar hieronder).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Maarten Jan,
Omdat je het over accuratesse hebt even een reactie. Israël zegt (voor wat het waard is) dat het bouwmaterialen zal toelaten voor civiele projecten die onder toezicht van de internationale gemeenschap staan. Te denken valt aan een half afgebouwd VN-complex in Khan Younis waar ik kortgeleden nog was. Haaretz is dus te kort door de bocht. Ik deel jouw indruk dat het om een cosmetische operatie gaat, de redenen kun je in de papieren krant van vandaag lezen.
Groeten,
Guus

Abu Pessoptimist zei

Beste Guus,
Veel dank voor je reactie. Ik had inderdaad ook gezien dat bouwmateriaal voor VN-bouwwerken e.d. wel (in beperkte mate?) doorgelaten zou worden, maar had begrepen dat dit al eerder was beslist. Bovendien is dat een manier van toelaten die vrijwel geen zoden aan de dijk zet. Dit werd niet zo gesteld in jouw stuk in de digitale editie (en ik moet tot mijn schande bekennen dat ik nu, thuis, niet over de papieren NRC beschik).
Wat leren we hieruit? Dat ik niet voorzichtig genoeg kan zijn met mijn kritiek op de berichtgeving (en dus ook details die ik van minder belang acht toch maar even moet meenemen) en dat de mannen ter plaatse niet duidelijk genoeg kunnen zijn met hun - liefst subtiele - beschrijvingen van hoe Israël de wereld een beetje, half of helemaal om de tuin probeert te leiden.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...