maandag 28 juni 2010

Kort nieuws: dode bij luchtaanval, UNRWA zomerkamp overvallen, 10 families krijgen 24 uur voor huis wordt gesloopt


Soms is er teveel nieuws om bij te houden. Korte snippers: Bij een Israëlische luchtaanval in net noorden van de Gaza-strook is een man van 32 gedood en één gewond. Twee worden nog vermist. Israël zei dat de gedode man een PRG-raket (anti-tank raket) had afgevuurd op de Nahal Oz doorgang aan de grens.

Gemaskerde onbekenden hebben een aanval uitgevoerd op een UNRWA-zomerkamp voor kinderen in de Gaza-strook. De wachters werden met handboeien vastgebonden en er werd brand gesticht. De schade was aanzienlijk. Het is al de tweede keer dat zo´n kamp dat UNRWA houdt voor de achtergestelde kinderen in Gaza, wordt overvallen en vernield. De Hamas-regering heeft de aanval veroordeeld en gezegd een onderzoek in te stellen.

Tien gezinnen in de gemeente Tubas in de Jordaanvallei hebben 24 uur de tijd gekregen om hun huizen en bijbehorend land te ontruimen voor ze worden afgebroken. Ze hebben papieren die hun eigendom op het land aantonen, maar Israël heeft daar geen acht op gelagen. Nog een zestal andere families in een ander dorp dat tot de gemeente Tubas behoort, hebben op 21 juni 10 dagen de tijd gekregen om te vertrekken. De betreffende dorpen liggen in ´Area C´, het gebied op de Westoever (60% ervan omvattende) dat volgens de Oslo-akkoorden van destijds tot nader order geheel onder beheer van Israël zou blijven. In Area C wordt  eigenlijk nooit een bouwvergunning voor Arabische bewoners afgegeven. Zeker 125 mensen hebe op deze manier al huis en inkomen verloren, volgens Ma´an .

Geen opmerkingen: