dinsdag 1 juni 2010

Veiligheidsraad keurt Israëlische actie af, maar het blijft bij een licht tikje op de vingers

 De VN-Veiligheidsraad heeft na uren beraadslagen dinsdag opgeroepen tot het onmiddellijk instellen van een onderzoek naar de militaire operaties tegen de Freedom Flotilla dat 'onpartijdig, geloofwaardig en transparant' zou moeten zijn. Ook werd gezegd dat de Raad 'het verlies van mensenlevens en het feit dat er gewonden waren als gevolg van de Israëlische militaire operaties diep betreurt. Verder werd gevraagd dat de aangehouden schepen worden teruggeven en de mensen vrijgelaten.
De resolutie was duidelijk een compromis tussen Turkije, een niet-permanent lid van de Raad, en de VS dat hier voor het eerst sinds lange tijd meeging in een veroordeling van Israël, maar dan toch niet in de harde woorden die Turkije had gewild. De Turkse minister van buitenlandse zaken Davutoglu had eerder gesproken van 'moord door een staat'. 
Israël bleef volhouden dat het handelde uit 'zelfverdediging'. 
Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Raad hadden diverse landen laten weten dat zij vinden dat de blokkade van Gaza moet worden opgeheven. De Britse ambassadeur bij de VN, Lyall Grant verwees naar  resolutie 1860 van de Raad (aangenomen tijden de Gaza-oorlog in januari 2009) en zei dat het duidelijker was dan ooit dat de huidige afsluiting van Gaza 'onacceptabel en contraproductief is.' Hetzelfde was eerder gezegd door Oscar Fernandez-Tarranco, de VN-ondersecretaris-generaal voor politieke zaken. Frankrijk, Rusland en China lieten zich in dezelfde zin uit. Alejandro Wolf, de Amerikaanse VN-ambassadeur, ging niet zover maar hintte dat de blokkade minder streng zou moeten worden gehanteerd. 

En ondertussen was dinsdag nog steeds de Rachel Corrie, een van de schepen van Free Gaza, bezig aan zijn tocht van Ierland naar Gaza (het schip werd in de loop van de dag verwacht), en was in de Arabische gebieden van Israël een algemene staking gaande .
De Rachel Corrie. Nog onderweg.....


Een oproep tot niet nader gespecificeerd onderzoek, een verklaring (zonder verder consequenties) van de Raad en wat oproepen om een resolutie van een jaar geleden waarin de blokkade van Gaza werd afgekeurd eindelijk een na te gaan leven, zonder dat daar vorm aan werd gegeven.. Het stemt niet hoopvol na de afkeurende reacties uit werkelijk alle delen van de wereld (zie hieronder), dat de Veiligheidsraad niet met wat meer kon komen. Waarschijnlijk moeten we wachten op het volgende incident, en wellicht ook het daaropvolgende en het daarop daarop volgende voordat aan dit soort dingen paal en pek wordt gesteld.

Al Jazeera-English had een prima samenvatting van de reacties van gisteren:
  .  .     


En intussen wordt er ook vanuit Israël  het nodige ongenoegen gemeld. Richard Silverstein (de blog Tikun Olam) citeert de media-waakhond NGO in Israël The 7th Eye, die meldde dat een niet onbelangrijk deel van de Israëlische legertop tegen het ingrijpen tegen het Freedom Flotilla was. De censuur (of zelfscensuur.van de pers, dat is niet duidelijk) maakte dat het de kranten niet haalde. Silverstein vertaalde vanuit het Hebreeuws:
Yediot Achronot and other [Israeli] media outlets were prevented from reporting that senior echelons in the military establishment opposed a military operation to stop the ship flotilla headed for Gaza.
““In quite a few newspapers in the State of Israel, we had preliminary information…that there figures in the defense establishment, very powerful and very significant figures, who objected to using the army to prevent the flotilla’s sailing into the State of Israel. This was not published in the newspapers.”

Noam Sheizaf (de blog Promised Land) hield een soort logboek bij: Om 2:05 AM: meldde hij: the finger pointing begins. Ynet quotes [Hebrew] unnamed government ministers claiming the army guaranteed them that taking over the ships would end with no casualties. One senior cabinet minister said: “we didn’t understand how explosive this story is.”

Senior IDF official was quoted saying the all scenarios were presented to the cabinet before PM Netanyahu left for north America. “the responsibility lies with the political level.”

En Haaretz meldde onvrede in het kabinet zelf. Verschillend eministers zouden buiten de beslissing zijn gehouden. Wat ';het gforum wordt genoemd, besliste  - en nu zijn diverse andere ministers boos:
'The forum - Netanyahu, Defense Minister Ehud Barak, Foreign Minister Avigdor Lieberman, Intelligence and Atomic Affairs Minister Dan Meridor, Strategic Affairs Minister Moshe Ya'alon, Interior Minister Eli Yishai and Minster without Portfolio Benny Begin - held just two meetings on the flotilla, the latest on Wednesday. They approved the operation and the continuation of the Israeli policy of barring ships from docking in Gaza. 

Onenigheid in de legertop? Tusen de regering en het leger? In het kabinet? Of dat nog gevolgen gaat krijgen? Ik ben pessimistisch genoeg om het te betwijfelen. Israël heeft eerder dit soort situaties gekend waarin het de publieke (wereld)opinie over zich heen kreeg, maar zonder al te veel politieke gevolgen. Neem bijvoorbeeld de beschieting in 1996 van het VN-kampement in Kfar Qana in Libanon, in het kader van de operatie ''Grapes of Wrath', waarbij zo'n 100 Libanese burgers werden gedood. De storm woei over. En dat zal in dit geval waarschijnlijk ook wel weer gebeuren. Jammer, en op naar de volgende gebeurtenis..

Geen opmerkingen: