zaterdag 31 juli 2010

Eén dode en 17 gewonden bij vergeldingsacties van Israël in Gaza

Foto Ma'an News.
 
Bij Israëlische wraakacties voor het afschieten van een Grad-raket vanuit Gaza, zijn zaterdagmorgen vroeg een man gedood en 17 mensen gewond, onder wie enkele kinderen. De  slachtoffers vielen als gevolg van bombardementen vanuit de lucht, terwijl in het noorden van Gaza ook tanks aan de beschietingen deeelnamen, aldus ooggetuigen. Het was één van de zwaarste beschietingen sinds januari 2009.
De Ezzedin al-Qassam brigades, de militaire arm van Hamas, maakte bekend dat de omgekomen man de 40-jarige Issa Abdul-Hadi al-Batran was, één van haar leiders. Hij werd gedood door een raket die zijn cravan trof in Al-Bureij. Volgens Israelische bronnen zou hij een raketbouwer zijn. De Palestine Telegraph vermeldt dat tijdens de Israëlische actie in Gaza van december 2008-januari 2009 het huis van Batran werd getroffen. daarbij werd zijn vrouw Manal (35) en vijf van zijn kinderen in leeftijd variërend van vijf tot 14 jaar gedood.
Bij een beschieting van het Ansar veiligheidscomplex, de vroegere presidentiële residentie in Gaza-Stad werden volgens Muawiyah Hassanein van het Palestijnse ministerie van Gezondheid, 17 mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Hun verwondingen liepen uiteen van licht tot levensbedreigend, volgens de staf van hget Shifa-ziekenhuis waarheen zij werden vervoerd. Acht van de gewonden waren volgens Hassanein veiligheidsbeambten van Hamas. Diverse gebouwen in de omgeving van het Ansar-complex liepen schade op.
Verdere beschietingen vonden plaats in Deir al-Balah, waar projectielen landden in onbebouwd gebied,  en op diverse tunnels nabij Rafah. In een Israëlische verklaring heette het dat in Nusseirat een fabriek van wapens werden getroffen en in Rafah diverse tunnels die voor wapensmokkel werden gebruikt.
De aanvallen kwamen als vergelding voor een Grad-raket die vrijdag werd afgevuurd op de Israëlische stad Ashkelon. Hij veroorzaakte daar lichte schade aan gebouwen en aan een aantal geparkeerde auto's. Geen enkele groep eiste de verantwoording voor de beschieting op. Israël zei in de verklaring Hamas verantwoordelijk te houden voor 'alle terreur die vanuit de Strook komt'. Ynet citeerde een hoge Israëlische militaire bron die zei te betwijfelen of Hamas inderdaad achter de beschieting met de Grad zat. Volgens deze bron probeert Hamas veeleer de status quo te handhaven. 

Update zaterdagmiddag: in de grensstrook die Israël tot ´oorlogszone´ heeft verklaard zijn zaterdag een jongen van 16, en twee mannen van 25 en 21 jaar door kogels gewond geraakt. Dat gebeurde bij twee verschillende incidenten dicht bij de grensovergang Erez. De drie waren in puin dat was achtergebleven na de ´Cast Lead´ veldtocht aan het zoeken naar bruikbaar gruis om als voegmateriaal te dienen voor de bouw, toen zij vanuit Israëlische wachttorens onder vuur werden genomen. Bouwmaterialen mogen nog steeds de Gaza-Strook niet in, behalve voor internationale organisaties als de VN en de Rode halve Maan en tot dusver in veel kleinere hoeveelheden dan was toegezegd. Daarom wordt puin zoveel mogelijk hergebruikt.   

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...