zaterdag 7 augustus 2010

Gaza's elektriciteitscentrale valt stil, voor derde keer dit jaar


De elektriciteitscentale van Gaza is zaterdag dicht gegaan enkele uren nadat de Autoriteit die de centrale bemant, de Gaza Power Authority,  had gewaarschuwd dat er nog maar voor een paar uur brandstof was. Het gebrek eraan weet zij aan de Palestijnse Autoriteit in Ramallah die geweigerd zou hebben  meer brandstof te leveren.
Het is de derde keer dat de centrale stilligt, sinds de Europese Unie in januari is gestopt met het betalen van de brandstofrekening en de PA de verantwoordelijkheid voor de bevoorrading heeft overgenomen.Gaza heeft sindsdien herhaaldelijk het verwijt geuit dat de PA de brandstofrekening niet betaalt, terwijl de PA van haar kant de Autoriteit  in Gaza verwijt dat zij niet genoeg doet om de elektriciteitstrekeningen van haar klanten te innen. Waarop de Autoriteit in Gaza dan weer antwoordt dat het werkloosheidpercentage van (officieel) ruim 50% het onmogelijk maakt meer te incasseren.
Er moet meer druk komen op het ministerie van financiën in Ramallah om te zorgen dat de bevolking van Gaza niet collectief wordt gstraft, aldus de Gaza Power Authority in een verklaring. De GPA zei premier Salam Fayyad 'volledig verantwoordelijk te houden voor de rampzalige situatie met betrekking tot de elektriciteit in Gaza'. 

Update maandagmorgen 9/8: Een generator draait weer. Er is nu brandstof voor anderhalf etmaal, draaien op halve kracht aldus de GPA geciteerd door Ma'an News.  

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...