maandag 2 augustus 2010

Israel gaat 400 kinderen van niet-Joodse gastarbeiders deporteren

Het Israëlische kabinet heeft zondag  een maatregel goedgekeurd waarbij ongeveer 400 kinderen van gastarbeiders uit Aziatische en Afrikaanse landen zullen worden gedeporteerd. De kinderen, die over het algemeen in Israël zijn geboren, Hebreeuws spreken en geen ander thuis kennen, dienen binnen 21 dagen te vertrekken.
Aanvankelijk stond een maatregel op het programma waarbij 1100 à 1200 kinderen zouden worden gedeporteerd. Dat is in de huidige vorm afgezwakt. Kinderen die voldoen aan de volgende vijf criteria kunnen blijven: hun ouders moeten legaal het land zijn binnengekomen, ze moeten langer dan vijf jaar in Israël zijn, Hebreeuws spreken, op de nominatie staan om naar de eerste klas van de basisschool te gaan (of een hogere klas) en - als ze niet in Israël geboren zijn - het land voor hun 13e zijn binnengekomen. Ongeveer 400 kinderen voldoen niet aan deze deze criteria, zo wordt geschat.

Over de maatregel is lang gedebatteerd. Achtergrond is angst dat een te welwillende houding tegenover de niet-Joodse gasten het Joodse karakter van de staat Israël in gevaar zou kunnen brengen. Er wonen ongeveer 200.000 gastarbeiders in Israël, van de helft van hen zijn de visa verlopen. Premier Netanyahu noemde de maatregel een 'redelijke en afgewogen beslissing, die op twee overwegingen teruggaat, een humanitaire en een zionistische. We zoeken naar een manier om kinderen op te nemen en in onze harten te sluiten die zijn opgegroeid en opgevoed als Israëli's. Aan de andere kant willen we niet iets in het leven roepen dat er toe zal leiden dat honderdduizenden illegale gastarbeiders het land zullen binnenstromen.''
 De Israëlische afdeling van Unicef, de VN-organisatie die zich bezighoudt met de rechten van het kind, noemde de maatregel een 'zware  schending' van de Conventie over de rechten van het Kind die Israël mede heeft ondertekend. 'Israël dient een meer humane immigratiepolitiek te formuleren en te stoppen met de  onzinnige draaideur politiek, waarbij aan de ene kant gastarbeiders en hun kinderen worden gedeporteerd en aan de andere nieuwe gastarbeiders worden aangeworven,' aldus een verklaring van Unicef.
Ook binnen Israël is veel kritiek. Yossi Sarid, de vroegere leider van de linkse Meretz-partij maakte zich boos in een stuk in Haaretz, waarbij hij opmerkte dat voor Netanyahu 'humaan' en 'zionistisch' blijkbaar twee verschillende begrippen zijn. Anderen, onder wie de schrijver van dit blog, zullen niet aarzelen de maatregel racistisch te noemen. Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat de maatregel opnieuw aangeeft tot wat voor een ruggengraat- en principeloos zooitje de partij Arbeid is afgegleden. Bij de stemming in het kabinet waren 13 ministers voor en tien stemden tegen of onthielden zich. Tot de voorstemmers behoorde Avishay Braverman van Arbeid, die zichzelf graag als verlicht en progressief voordoet, terwijl zijn partijgenoot Isaac Herzog zich van stemming onthield. Als deze twee anders hadden gestemd was het voorstel tegengehouden.  Zij hadden er beter aan gedaan het voorbeeld te volgen van hun partijgenoot Benjamin Ben Eliëzer, voor het overige allerminst een verlicht iemand, die tijdens de kabinetsvergadering boos riep dat een Israël dat kinderen deporteert niet het Israël is dat hij kent. (Overigens - nog een detail: de ministers van Shas stemden tegen het voorstel omdat zij tegen het instellen van criteria waren waarbij enkele honderden kinderen kunnen blijven. Ook Avigdor Lieberman was daartegen). 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ik hoorde Sander van Hoorn net op de tv zeggen dat Israel weer zoveel goederen doorlaat dat de smokkeltunnels geen werk meer opleveren zodat er veel werkloosheid heerst. Alleen cement en bouwmateriaal wordt nog door de tunnel gesmokkeld. Doordat er geen goederen Gaza uitmogen wordt de armoede alleen maar erger. Wat ook op het nieuws was dat er raketten afgeschoten waren op Israel, maar dat Israel Gaza gebombardeerd heeft geen woord.

Corrie

Anoniem zei

Sander van Hoorn noemde ook niet de ijzeren muur die Egypte bouwt aan de grens met Gaza. Een meters diepe muur die men bouwt om het leven nog moeilijker te maken. Ik vond het een zeer vreemde bericht geven. Israel zou volgens de Palestijnse man nu via de grens alles doorlaten . Wat is alles en dit wordt tegen gesproken door vele organisaties.
Jose

Israelische actie doodt weer zes mensen in Tulkarem

Qais Nasrallah (Wafa) Een Israelische razzia op Tulkarem en het bijbehorende kamp Nur Shams heeft vrijdag de hele middag geduurd. Er zijn ze...