maandag 30 augustus 2010

Ovadia Yosef, de rabbijn-recidivist

"It is forbidden to be merciful to them. You must send missiles to them and annihilate them. They are evil and damnable." 
Vertaald: Het is verboden met zachtheid tegen hen op te treden. Gij zult raketten op ze afvuren en ze uitroeien. Ze zijn slecht en verdoemd.
Vraag: wie zei dat? Wanneer? En over wie?
Antwoord: de voormalige sefardische opperrabbijn van Israel, Ovadia Yosef. Hij zei het in 2001. Jawel, u leest het goed: hij zei dit  in 2001 vlak voor Pesach, het joodse Paasfeest. Hij zei nog meer. Hij zei 'De Heer zal de daden van de Arabieren op hun eigen hoofden laten neerdalen. Hij zal hun zaad teloor laten gaan, hen vernietigen en van de aardbodem laten verdwijnen.'  Dat was dus in 2001. Hij had de Palestijnen ook al eens 'adders' genoemd voor hij deze oproep deed om hen uit te roeien. Het is dus een beetje verbazend dat nu - nu Yosef, die nog steeds geestelijk leider van de Shas-partij is het negen jaar later nog eens dunnetjes overdoet en in een shabbat-preek roept dat Abbas en de Palestijnen 'slecht' zijn, dat zij van de aardbodem moeten verdwijnen en dat God hen plagen zou moeten sturen - dat het dan ineens voor opwinding zorgt. Dat Netanyahu zich ervan distantieert, dat Witte Huis woordvoerder Crowley de uitlatingen veroordeelt en zegt dat zij de zaak van de vrede schaden. Waarom? We wisten we toch al jaren dat Yosef zo denkt? Hij schijnt een groot Talmud-geleerde te zijn, maar op het gebied van de politiek een tikkeltje getikt. Een geval van Arabische zelfhaat, twitterde iemand. Niet zo gek gevonden. Yosef werd 89 jaar geleden geboren in Basra in Irak als Abdullah Youssef.
Tja, maar je kan je natuurlijk ook afvragen wat dit zegt over Israel. Stel dat  - bijvoorbeeld - de mufti van Jeruzalem in 2001 in een preek zou hebben opgeroepen raketten op de Israeli's te laten neerdalen, zou dat dan niet zijn bestraft? Zou hij dan negen jaar later nog, alsof er niets gebeurd is, in de gelegenheid zijn geweest om te roepen dat hij hoopt dat Netanyahu en de zijnen door dodelijke ziektes zullen worden getroffen??

Update: Ovadia Yosef overleed op 7 oktober 2013, 93 jaar oud. 

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...