dinsdag 3 augustus 2010

Steun de rechtsstaat, werp een dam op tegen Wilders

 
Het Haarlems Dagblad zegt het in de bovenstaande cartoon - Guus Valk (van de NRC) vatte het als volgt samen in de volgende tweet:  In wielertermen:Rutte en Verhagen gaan het kopwerk verrichten, vol in de wind, PVV op gemak naar volgende verkiezingswinst gedragen.

Het komt op hetzelfde neer, Wilders en zijn 23 rovers worden zolang er straks een minderheidskabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV is, handenwrijvend hun gang gaan. Dankzij een agreement to disagree over zaken die de islam en de grondwettelijke vrijheden van meningsuiting, onderwijs en godsdienst betreffen, heeft de PVV dan een vrijbrief in handen om haar discriminerende acties tegen de moslim-minderheid onverminderd voort te zetten. Zolang het minderheidskabinet bestaat, heeft de PVV een ongekende machtspositie. Het kabinet is immers voor zijn overleving afhankelijk van de PVV, het wordt als het ware door Geert in gijzeling gehouden. De volgende verkiezingswinst voor de PVV is gegarandeerd, het wordt Wilders wel heel gemakkelijk gemaakt.


Deze situatie is gevaarlijk. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond geleidelijk een taboe in de Nederlandse samenleving, een taboe op het discrimineren en stigmatiseren van minderheden. De achtergrond was niet moeilijk te begrijpen. Die had te maken met het feit dat na de oorlog langzaam het besef doordrong hoe ernstig het antisemitisme van de nazi's en hun sympathisanten had uitgewerkt. Wat was begonnen als een betrekkelijk algemeen voorkomend verschijnsel - afkeer van Joden was voor de oorlog uitermate wijdverbreid, veel meer gemeengoed dan nu algemeen wordt beseft  - had gedurende de periode 40-45 door de politiek van de nazi's een wel erg schokkende uitwerking gekregen. Lang was het om die reden bij de media verboden om de etnische achtergrond van bedrijvers van misdrijven te vermelden. Partijen als de Centrumpartij van Janmaat of de Volksunie van Glimmerveen die in de jaren 80 en 90 ten strijde trokken tegen de multiculturele samenleving, lagen onder vuur. Inmiddels is dit bijgesteld. Ten dele is dat terecht, omdat een bijwerking van deze anti-stigmatiseringstendens was dat groepen als Marokkanen aan hun lot werden overgelaten en niet voldoende werden geïntegreerd. Maar we zijn doorgeschoten. Uitspraken waarvoor Janmaat en Glimmerveen gevangenisstraf kregen, worden nu dagelijks geuit door Wilders en zijn aanhang. Wilders en zijn aanhang gaan trouwens vaak veel verder dan deze voorgangers. 

Ik weet dat veel mensen minder waarde hechten aan de wijze waarop Wilders te keer gaat tegen de islam (is er niet van alles mis met de islam, tenslotte?) en meer gewicht toekennen aan het feit dat Wilders en zijn aanhang de rechtsstaat geweld dreigen aan te doen met hun oproepen om islamitisch onderwijs te verbieden, moskeeën te sluiten en de Koran te verbranden. Ik ben zelf van een andere school en meen dat er niets mis is met de islam, hoogstens met sommige moslims (- zoals trouwens ook met sommige christenen, joden, hindoes, boeddhisten of wat dan ook). Ik moet ook bij oproepen om de Koran te verbranden vooral denken aan de Duitse dichter Heinrich Heine, niet toevallig ook een Jood, die al in 1821 heel profetisch schreef: '...dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen'.  Maar ik denk dat diegenen die het voor de rechtsstaat opnemen in ieder geval de verdienste toekomt dat zij een dam opwerpen tegen zulke gevaren. Vandaar dat ik vandaag  graag verwijs naar de weblog van de historicus Jan Dirk Snel, die samen met zijn collega-historicus Rob Hartmans het lofwaardige initiatief heeft genomen om  een Comité voor de Rechtsstaat op te richten. Meer bijzonderheden op zijn blog. Adhesiebetuigen of aanmelden via j.d.snel@chello.nl 


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wilders heeft nooit gepleit voor het verbranden van boeken. Blijkbaar is elke leugen geoorloofd.

Abu Pessoptimist zei

Beste anoniem (waarom toch altijd anoniem, die types van rechts?),
Wilders had oorspronkelijk het plan in Fitna 1 een Koran verbranding op te nemen, maar zag ervan af na een gesprek met onder meer Hirsch Ballin. Zie de Volkskrant 2.4.08 of het Reformatorisch Dagblad van dezelfde datum.

Paul Lookman zei

Als er dan toch een rechts kabinet in Nederland moet komen, dan maar een VVD-PVV regering, gedoogd door het CDA (voorgesteld door Lisa de Wit, zie http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/op-naar-een-minderheidskabinet/, reactie 98)

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...