maandag 20 september 2010

Kolonisten oogsten Palestijnse olijven en rukken wijnstokken uit
Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar bij Nablus zijn maandag begonnen de olijven te oogsten van het naburige Palestijnse dorp Iraq Burin (foto). Volgens Ghassan Daghlas, die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten volgt van de kolonisten in het noordelijke districten Nablus en Qalqiliya van de Westoever, kwamen de kolonisten met ladders en  lakens en gingen ze aan het werk 'alsof ze de eigenaren waren' van de betreffende olijfboomgaarden. Er zouden vervolgens botsingen zijn uitgebroken tussen de bewoners van Iraq Burin en de kolonisten, nadat de dorpelingen de kolonisten met stenen bekogelden.
Update: wat er daarna gebeurde is niet helemaal uit de diverse berichten op te maken. Zeker is allen dat het leger tussenbeide kwam, het gebied tot 'closed military area' bestempelde en dat enkele Palestijnen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens Ynet waren de betrokken kolonisten overigens afkomstig uit de nederzetting Har Bracha. Iraq Burin ligt tussen  Yitzhar en Har Bracha in en heeft beurtelings van beide te lijden). Einde update.
De kolonisten uit Yitzhar hebben in het verleden steeds voor ernstige overlast gezorgd voor de omringende dorpen. In de afgelopen paar jaar hebben ze  - zonder ooit gestraft te zijn - honderden olijbomen omgezaagd. Kennelijk ging het hierbij om een ander aanpak. .
De kolonisten bij Nablus waren overigens niet de enigen die op het oorlogspad waren. Bij het dorp Al-Buera in het district Zuid-Hebron werd een 100-tal wijnstokken uitgetrokken van de druivenplantage van Abdul Rahman Sufyan.De schade bedroeg duizenden dollars. Sufyan zei dat vermoedelijk kolonisten van de nederzetting Kiryat Arba de daders waren. Hun motief zou zijn dat ze de familie Sufyan willen verjagen om hun grond bij de nederzetting te trekken.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgende maand ga ik voor 4 weken en hoop dat er nog olijven over zijn om te plukken.
Tja men wil toch vrede?
Hoe kunnen de Palestijnen zich beschermen of is dit niet de bedoeling.
jose

Abu Pessoptimist zei

Laat ik een poging doen je te antwoorden, Jose. Daar gaan we: Als het de bedoeling was dat de Palestijnen zich zouden kunnen beschermen, dan zouden ze nu dit soort problemen niet hebben.

Anoniem zei

Dank je wel Abu,het was natuurlijk cynisch bedoelt want ik heb het gezien en meegemaakt hoe men zich "niet"kunnen beschermen en alles lijdzaam over zich heen moeten laten gaan.
Heel triest.
Jose

Anoniem zei

http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/mess-report-for-palestinians-settler-abuse-is-only-the-beginning-of-the-ordeal-1.314526
Triest verhaal
Jose

Anoniem zei

Vandaag op Prinsjesdag Kees van der Staaij van de SGP gesproken. Ik vertelde hem dat ik naar Palestina ging en hem op de hoogte wilde houden over mijn reis. "Palestina,waar ligt dat"?
Hij wilde niets weten,hij wist hoe het daar was.
jose