maandag 6 september 2010

Meer dan helft Israelische tieners vindt gelijke rechten voor Arabieren niet nodigVan de  Israelische tieners tussen 15 en 18 jaar vindt 64% dat de Arabische inwoners van Israël geen gelijke politieke rechten hebben, 59% vindt dat ook niet nodig. Van hen wil overigens 50% ook geen Arabische mede-leerlingen in de klas (ter vergelijking: 32% is tegen mede-leerlingen met speciale behoeften en 23% wil geen homo's of lesbo's als medeleerling).
Dat blijkt uit een steekproef onder 500, Joodse Israelische, leerlingen door professor Camil Fuchs van de Universiteit van Tel Aviv, die werd uitgevoerd voor een congres in Haifa, 'Onderwijs in het digitale tijdperk'.   
De resultaten zouden te denken moeten geven over de gezondheid op langere termijn van een land waar 20% van de bevolking tot die groep Arabische landgenoten behoort die volgens de overgrote meedreheid geen gelijke rechten hoeven te hebben. De vraag naar die gezondheid wordt nog verder onderstreept doordat, waar 96% van de Joodse tieners vindt dat Israel een 'Joodse democratische staat' behoort te zijn, 27% vindt dat mensen die daar anders over denken voor de rechter dienen te worden gebracht en 41% er zelfs voor is om die mensen hun staatsburgerschap te ontnemen. Gek genoeg is de consensus minder sterk als het gaat om de bezette gebieden. Althans dat zou kunnen worden afgeleid uit het feit dat  83% er niet aan twijfelt dat zij hun dienstplicht zullen vervullen, terwijl 24% er wel over denkt te gaan weigeren dienst te doen in de bezette gebieden.

3 opmerkingen:

Herman zei

Abu ik heb veel respect voor je artikelen. Vind ze goed geschreven en up-to-date.

Toch heb ik een vraag aan je. Zou je me willen vertellen waarom je de Palestijnen in Israel in de aanhef van je artikel "Arabieren" noemt?

Waarom noemen Israeli's deze mensen Arabieren en waarom anderen, vaak buiten Israel, deze autochtone Palestijnse inwoners Palestijnen?

Dat zijn ze toch eigenlijk?

Abu Pessoptimist zei

Beste Herman, hartelijk dank je voor het compliment. Wat de betiteling Arabieren betreft, die heeft hier een reden: het gaat over een enquete die - zo kunnen we wel aannemen - de Palestijnen geen Palestijnen maar Arabieren noemde. Ik wilde in dit berichtje niet de indruk wekken dat het anders was en een beetje de couleur locale handhaven. De naam die ik verder vrij consequent gebruik is wel (Israelische) Palestijnen. Je kunt dat controleren op dit blog.

Abu Pessoptimist zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...