vrijdag 26 november 2010

Het CIDI laat ook het laatste progressieve vijgenblaadje definitief zakken


Demonstratie van het CIDI voor Israel. Links op de foto CIDI-directeur Ronny Naftaniel.

Ach, het CIDI. Ooit opgericht na de Yom Kippur oorlog en de Arabische olieboycot van de VS en Nederland om een beetje begrip te kweken voor Israel in een tijd dat het ze daar in Jeruzalem wat tegen zat. Ooit een beetje progressief, voor een twee-statenoplossing toen de rechtse Israeli's daar mordicus tegen waren, en tegen de nederzettingen toen de rechtse Israeli's daar juist erg voor waren.
Maar dat was toen. In een tijd waarin rechts in Israel het voor het zeggen heeft, waarin zelfs Netayahu zegt voor een twee-statenoplossing te zijn, en waarin het CIDI moet opkomen voor een Israel waarvan bijna een tiende van de bevolking woont in nederzettingen in Oost-Jeruzalem of op de Westoever, heeft het CIDI niets progressiefs meer. Eén van zijn medewerkers, Wim Kortenoeven, kon zelfs moeiteloos met zijn anti-Islamitische en anti-Palestijnse standpunten overstappen van de CIDI-burelen in de bankjes van de PVV_fractie in de Tweede Kamer. CIDI steunt het Israelische afknijpbeleid van Gaza, spreekt zich niet uit tegen de hardhandige judaïsering van Jeruzalem, neemt geen stelling tegen het pakket ultra-nationalistische wetten dat nu op behandeling wacht in de Knesset en omhelst intussen ook het nederzettingebeleid.
Nou ja, probeert het nederzettingenbeleid salonfähig te maken. Maar dat komt wel ongeveer op hetzelfde neer. Lees wat het CIDI schrijft op zijn site:

'Onlangs weigerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om een dertigtal Israelische collega's te ontvangen in Nederland, omdat daar ook enkele burgemeesters van steden op de Westelijke Jordaanoever bij zaten. In de delegatie waren zowel Joodse als Arabische burgemeesters vertegenwoordigd. Omdat CIDI meent dat de contacten tussen de Nederlandse en Israelische lokale overheden nuttig en inspirerend kunnen zijn, hebben we enkele leden van de aanvankelijke delegatie uitgenodigd alsnog ons land te bezoeken.'

Let op de woordkeus: er zaten ook enkele burgemeesters van steden op de Westelijke Jordaanoever bij. Die steden heten in de wandeling nederzettingen.

Het CIDI weer:
'Tussen 28 en 30 november komen drie Israelische burgemeesters op uitnodiging van het CIDI naar Nederland. Het programma bestaat ondermeer uit ontmoetingen met Tweede Kamerleden, een gesprek met een vertegenwoordiger van de VNG en een bezoek aan enkele gemeenten en burgemeesters . Op maandagavond 29 november om 20.00 uur worden ze bij het CIDI in Den Haag ontvangen. Vrienden van het CIDI kunnen zich nog aanmelden om deze bijeenkomst bij te wonen.
De delegatie bestaat uit de volgende personen: Dhr. Pini Badash, voormalig Knesset-lid en burgemeester van Omer gelegen in de Negev woestijn. Dhr. Samir Darwish, burgemeester van Zemer, een samenvoeging van verschillende Arabische gemeenten in Noord-Israel en Avi Naim, burgemeester van Beit Arye-Ofarim, een plaatsje op de Westelijke Jordaanoever 13 km ten oosten van vliegveld Ben Gurion.'

En weer die woordkeus: Beit Arye-Ofarim, een plaatsje op de Westelijke Jordaanoever.

Voor wie het niet weet hier wat bijzonderheden over Beit Aryeh. Beit Aryeh, een nederzetting van de rechtse (Herut)- jeugdbeweging Betar, en Ofarim zijn twee nederzettingen die enkele jaren geleden tot één nederzetting van ruim 3000 mensen werden samengevoegd. Ze zijn grotendeels gebouwd op land dat is afgenomen van het enkele duizenden jaren oude christelijke, Palestijnse dorp Aboud, waarschijnlijk een van de oudste dorpen in Palestina. Dit schrijft de Britse christelijke organisatie Leicester Holy Land Appeal erover:
In 1980 the illegal Israeli settlement Beit Arye was built on 80 Hectares confiscated from Aboud. In 1982 a further 70 Hectares were taken for construction of the illegal settlement Ofarim. The neighbouring villages such as Al-Lubban and Rantis also lost land with construction of the settlements. In December 2000 settlers burnt or uprooted 4000 Aboud Olive Trees. Raids by settlers continue. On 7th October 2005 they uprooted 500 grape vines in Aboud.

Dat is echter niet alles. Beit Aryeh en Ofarim zijn ook via een extra bocht van het zogenoemde 'Veiligheidshek' (ook wel De Muur) bij de Israelische kant getrokken om het zo te zeggen. Op het kaartje hieronder is te zien dat de Muur Aboud isoleert van de omliggend dorpen en van zijn land.

De Rode lijn is het tracé van de Muur, de roze en groene lijnen geven aan waar gebied ten behoeve van de Muur geannexeerd is. (Klik op de kaart voor een grotere weergave)

The Leicester Holy Land Appeal zegt erover dat de Muur de inwoners van Aboud isoleert van een verdere 3887 Dunums(10 Dunums= One Hectare, 4 Dunums= One Acre) oftewel 26% van hun land, van een groot deel van hun olijf- en fruitbomen en van een belangrijk deel van de water aquifer (20% van de Westbank watervoorraad) waarop hun dorp is gevestigd. Ook snijdt de Muur het dorp af van Rantis en andere dorpen in het noordwesten.

Ik weet niet met welke Kamerleden deze bezoekende burgemeesters gaan praten, maar als het Kamerleden van het CDA, de ChristenUnie of  de SGP zijn, is het wellicht interessant voor hen om te weten dat  burgemeester Avi Naim van Beit Aryeh land heeft ingepikt, niet alleen van één van de alleroudste dorpen, maar ook van een van de alleroudste christelijke dorpen in Palestina. Volgens de eigen overlevering is het dorp 3000 jaar oud en was het nog Christus zelf die hen heeft bekeerd. (Wellicht is de informatie ook interessant voor Christenen voor Israel. Zij zijn onlangs nog langs geweest om Beit Aryeh, net als een aantal andere illegale nederzettingen, te verblijden met een hoeveelheid bloembollen).

 Man in Aboud met kruisbeeld.

Nogmaals de Leicester Holy Land Appeal:
 Local tradition states that three millennia old Aboud received the faith of Christ from Christ himself. Ruins of the ancient Messiah Church mark the location where Jesus is said to have preached. Close to the village is the Roman Road that Jesus and the Holy Family would have used when travelling between the Galilee and Jerusalem. The Orthodox church in Aboud, was built in the 4th century days of the Roman emperor Constantine. The Byzantine capitals of its columns bear the image of cross and palm branches. In the southern wall of the church there is a plaque in Aramaic the language of Jesus.

There are remains of nine ancient churches in and around the village

Nog een kleine bijzonderheid die ook voor anderen die Avi Naim gaan ontmoeten de moeite waard is: Deze burgemeester werd in december 2009 korte tijd gearresteerd omdat hij de aanstichter was van het gewelddadig tegenhouden van inspecteurs die de toen afgekondigde bouwstop van tien maanden moesten controleren in zijn dorp.
 Bij deze demonstratie van de oprechte vredeswil van de inwoners van de nederzetting, raakte een inspecteur gewond.

Om kort te gaan en terug te keren naar het begin: Het CIDI verzette zich ertegen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onlangs een uitnodiging aan een dertigtal burgemeesters uit Israel introk, omdat er een aantal burgemeesters bijzat van nederzettingen op de Westoever (en daaronder een paar van de ergste diehards om niet te zeggen misdadigers). Het CIDI gaf daarmee al te kennen dat het de nederzettingenpolitiek wellicht nog met de mond afkeurt, maar in feite probeert goed te praten door de taboes te doorbreken op de omgang met vertegenwoordigers van deze gemeenten die in strijd met het internationaal recht zijn opgericht in bezet Palestijns gebied. Nu gaat de organisatie van Naftaniel nog een stapje verder door zelf, actief, zo'n illegale kolonistenvoorman hier naar toe te halen, voor te stellen aan de VNG, Tweede Kamerleden en de eigen CIDI-achterban. De conclusie moet duidelijk zijn, lijkt me. Het CIDI heeft zijn bezwaren tegen de nederzettingen laten varen en definitief ook laatste progressieve vijgenblaadje waar het nog meende staat op te kunnen maken, laten zakken. Als het nu nog probeert de indruk te wekken een eigen kijk op de situatie in Israel/Palestina te hebben, los van die van de regering in Jeruzalem, dan is dat hypocriete kletskoek - niets anders.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor deze informatie. Keep up the good work.

Anoniem zei

abu,mag ik delen van je tekst gebruiken ?
groet Jose

Abu Pessoptimist zei

Zeker Jose, maar wel graag met bronvermelding.

Sonja zei

"inspecteurs die de toen afgekondigde bouwstop van tien maanden moesten controleren in zijn dorp."

Dorp? Dat gaat toch nog steeds om die nederzetting?

"Bij deze demonstratie van de oprechte vredeswil van de inwoners"

Ironisch bedoeld hoop ik?

Abu Pessoptimist zei

OK, in zijn nederzetting. Ik dreig nog in CIDI-jargon te vervallen als ik niet uitkijk. Het is ook allemaal nogal deprimerend.
En dat van die vredeswil is natuurlijk inderdaad ironisch bedoeld. Daar twijfel je toch niet aan, mag ik hopen?

Sonja zei

Nee, gelukkig...

Anoniem zei

Zemer,zou niet in Noord Israel liggen maar maar in de triangle, richting Um Al Fahem,weet jij iets over die streek en de burgemeester?
Belangrijk wat voor burgemeester hij is zodat die informatie gebruikt kan worden.
dank voor je speurwerk,
jose

Abu Pessoptimist zei

Wikipedia zegt het volegnde over Zemer (Arabiche uitspraak ius mer Zeimer., lijkt me):
Zemer (Hebrew: זמר‎; Arabic: زيمر‎) is an Arab local council in the Center District of Israel. It is located in the Arab Triangle area, between Baqa-Jatt and Bat Hefer on Road 574. Zemer is the result of a merger of four villages - Yama, Bir as-Sika, Ibtan and Marja - in 1988

Yama and Ibtan appeared in Ottoman tax registers compiled in 1596, in the Nahiyas of Qaqun and Jabal Sami, respectively, of the Nablus Liwa. Yama had a population of 18 Muslim households and 5 bachelors, while Ibtan was indicated as empty even though it paid taxes.[1]

Prior to 1948, all four villages were administratively related to modern-day Palestinian town of Deir al-Ghusun.[2]

Zemer's population at the end of 2006 was 5,200,[3] and its jurisdiction is 8,203 dunams.[4]

Over die burgemeester Samir Darwish kan ik zo gauw niet iets vinden.

Elisabeth zei

Stuur dit bericht even door aan de buitenlandredactie van het Nederlands dagblad!!
buitenland@nd.nl
Of zal ik het doen?

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth, doe jij het maar. Als ik het doe, is dat aanmatigend.

Anoniem zei

Het oudste christelijke dorp van 3000 jaar??? Volgens mij regeerde toen de Joodse koning David over Israël. Christenen bestonden nog niet en van Palestijnen had nog nooit iemand gehoord. Van wie was het land ook al weer?

Abu Pessoptimist zei

Een beetje een domme reactie, anonymus. Of houdt u zich alleen maar van de domme? Een dorp kan namelijk best 3000 jaar oud zijn en toch ook het oudste christelijke dorp zijn. Ik zal het even uitleggen voor dummyheads: het dorp was dan dus 1000 jaar oud toen het tot het christendom werd bekeerd.
En van wie het land was? Ach het is intussen van zoveel mensen geweest: Canaanieten, Egyptenaren, Jebusieten, Joden, Assyriërs, Babyloniërs, weer Joden, Ptolomeeën,Seleuciden, Romeinen, Byzantium, Perzen, Arabieren, kruisvaarders, Arabieren, Turken, noem maar op. Maar ik denk wel dat mensen die er al 3000 jaar wonen zonder ooit weg te zijn gegaan, zekere rechten (zouden moeten) hebben.

Anoniem zei

Je gesprekspartner uitmaken voor dummyhead bevordert de discussie niet.

Abu Pessoptimist zei

Kan zijn. Maar anoniem reacties leveren en je van de domme houden lokt zoiets wellicht uit.

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...