maandag 31 januari 2011

Amnesty: 'Veroordeling Makhoul veronrustende ontwikkeling'

Amnesty International heeft Israel opgeroepen te stoppen met het lastigvallen van mensenrechtenactivisten en zich bezorgd getoond over de veroordeling van Ameer Mahkhoul, directeur van de Ittijad organisatie in Haifa, een overkoepelende organisatie van Palestijnse burgerorganisaties in Israel. Makhoul werd zondag  tot negen jaar gevangenisstraf en een jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens spionage en het hebben van contact met vijanden van Israel. 

In een verklaring die zondag is verschenen zei Amnesty de veroordeling te zien als een verontrustende ontwikkeling, waarvan de details nog verder zullen worden bestudeerd. Makhoul was aanvankelijk ook aangeklaagd wegens 'het verlenen van hulp aan de vijand in tijd van oorlog' waarop als maximumstraf levenslang staat. Om deze straf te voorkomen was hij een 'plea bargain' aangegaan, een overeenkomst met Justitie waarbij hij een aantal aanklachten bekende en Justitie in ruil daarvoor deze laatste aanklacht liet vallen. Amnesty wees erop dat Makhoul bekend staat als een mensenrechtenactivist die opkomt voor de Palestijnen in Israel en zei te vrezen dat dit de onderliggende reden was voor zijn veroordeling.
Amnesty zei op dat er aanwijzingen zijn dat Makhoul na zijn arrestatie op 6 mei 2010 is gemarteld. Ook stelde Amnesty vast dat Makhoul's eigen - afgedwongen - bekentenis door het hof als bewijsmateriaal werd aanvaard. De organisatie wees er bovendien op dat onder de Israelische strafwet het 'doorgeven van informatie' aan een 'vijandelijke agent' al als spionage wordt aangemerkt, zelfs als die informatie algemeen bekend is en als er op geen enkele wijze is aangetoond dat het doorgeven van die 'informatie' werd gedaan met de bedoeling schade te veroorzaken.    
Amnesty merkte tenslotte ook nog op dat de veroordeling van Makhoul samenvalt met een  verhoogde druk op mensenrechtenorganisatie in Israel het algemeen, wegens hun rapportages van mensenrechtenschendingen in Israel en de bezette gebieden.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...