donderdag 20 januari 2011

Leger Israel doodt weer man bij checkpoint

Het Israelische leger heeft donderdagochtend een man doodgeschoten bij een checkpoint in de buurt van Jenin. Volgens een woordvoerder van het leger gebeurde dat nadat de man het vuur had geopend op de militairen. Volgens het Palestijnse persbureau Ma'an bevestigden getuigen het verhaal van het Israelische leger. De dode man werd geïdentificeerd als Salem Omar el- Samoudi uit Yamoun in het district Jenin.
Het checkpoint waar geschoten werd. (foto IDF)

Het is de derde keer dit nieuwe jaar dat een Palestijn wordt doodgeschoten bij een Israelisch checkpoint op de Westoever. De frequentie is nu één keer per week. Eerder gebeurde het op  2 januari en op 8 januari
Een vreemd - en mogelijk nog op te helderen - detail is dat de nu gedode Salem Samoudi, een neef is van de op 8 januari bij Nablus gedode Khaldoun Samoudi.  
Juist deze week publiceerde de Israelische legerwoordvoerder de resultaten van een voorlopig onderzoek naar het eerste incident. Daarbij werd volgens omstanders een man, die het  checkpoint naderde met een blikje cola in de hand en een vrouwelijke soldaat aan het schrikken maakte doordat hij aankwam lopen via een verkeerde aanlooproute, door haar mannelijke collega's De woordvoerder meldt (ik laat het onvertaald):
"The terrorist left the soldiers no choice but to stop him by shooting," explained Commander of the Duchifat Battalion of the Kfir Brigade, Lt. Col. Raz Sarig, whose soldiers were at the event. "We've conclude this was an unquestionable attempt at a terrorist attack."
The affair began last Sunday, when a Palestinian tried to bypass the inspection line at the Bekaot crossing east of Shechem. The suspect rapidly approached the soldiers, the latter recognizing what he held in his hand as a glass bottle. After not heeding their calls, the suspect began approaching the soldiers more quickly and yelled in Arabic. In response, the soldiers shot two bullets towards the Palestinian's legs, who continued advancing even after being hit. The soldiers then shot at his lower abdomen, which later led to the suspect's death. 

Zo wordt en man met een blikje cola (of een glazen fles volgens het leger) die de verkeerde 'lijn' neemt naar het checkpoint in luttele seconden een 'terrorist'. De woordvoerder had overigens gisteren nog een mededeling. Een militair die op 7 januari deelnam aan de arrestatie van zes Hamasleden in Hebron, waarbij per ongeluk een buurman van een van die leden werd doodgeschoten, terwijl hij lag te slapen, is uit het leger ontslagen.  De commandant van de centrale sector van het leger, generaal Avi Mizrahi, concludeerde dat de eerste soldaat die de slaapkamer van de ongelukkige buurman Amr Qawasme (65) binnenkwam, juist had gehandeld door te schieten. Hij had namelijk een verdachte beweging gezien en daardoor gedacht dat zijn leven in gevaar was (dit is de magische regel in dit soort onderzoeken: als een Israelische soldaat denkt  dat zijn leven in gevaar is, heeft hij volgens de geldende regels automatisch permissie om te schieten. In de praktijk is het een license to kill). Een tweede soldaat echter, die na nummer één de kamer binnenkwam en ook het vuur had geopend, had dat niet hoeven doen, Dat was onprofessioneel, vond Mizrahi, die hem daarom ontsloeg.

Geen opmerkingen: