maandag 10 januari 2011

Onderzoek geëist naar dood zieke man die Gaza niet uit mocht
Human Rights Watch heeft een onderzoek geëist, en de mensenrechtenorganisaties Adalah, Al-Mezan en Physicians for Human Rights-Israel hebben een strafklacht ingediend, naar aanleiding van de dood op 1 januari van de 20-jarige Palestijn Anas Saleh in het Shifa ziekenhuis in Gaza.
Anas was in september gediagnosticeerd met een zeldzame leverziekte, het Budd Chiari syndroom. Omdat de behandeling in Gaza tekort schoot verergerde zijn ziekte zich.  Hij werd verwezen naar het Maqassed ziekenhuis in Jeruzalem en kreeg daar ook op 26 december een afspraak. Zijn familie diende op 13 december bij de Israelische autoriteiten een uitreisverzoek in, voorzien van een toelichting over zijn medische situatie. Maar op de dag van zijn afspraak in Jeruzalem arriveerde er bij hem thuis het bericht dat hij zich voor ondervraging moest melden bij de Shin Bet. Anas' vader  meldde deze dienst toen dat zijn zoon intussen al buiten bewustzijn was en in een comateuze staat. De vader vroeg de aanvraag met spoed af te handelen. Desalniettemin kreeg Anas op 28 december, telefonisch, opnieuw een oproep om zich voor een verhoor te melden.bij de Shin Bet. Zijn vader vroeg opnieuw om spoed. Tevergeefs. Anas stierf op 1 januari in Gaza.
Professor Zvi Bentwich, voorzitter van Physicians for Human Rights- Israel (PHR-I) heeft verklaard dat als de Shin Bet eerder had gereageerd, Anas Salah nog geleefd zou hebben. PHR-I, Adalah en Al-Mezan menen dat de Shin Bet de Israelische strafwet heeft overtreden en hebben nu bij procureur generaal Yehuda Weinstein een klacht gedeponeerd wegens doodslag of  dood door schuld. Human Rights Watch heeft een onderzoek gevraagd. Mahmoud Abu Rahmah a Al-Mezan stelde dat 'de Israelische blokkade duizenden verstoken heeft van de medische zorg die anders na een autorit van een uur voor hen bereikbaar was geweest'. Hij zei dat Al-Mezan en PHR-I honderden gevallen hebben gevolgd van mensen die medische hulp buiten Gaza is geweigerd omdat ze er niet uit mochten. Velen van hen stierven en sommigen werden opgepakt en soms lange tijd vastgehouden,' aldus Abu Rahmah.

Geen opmerkingen: