vrijdag 28 januari 2011

Opnieuw tiener gedood door kolonisten, de tweede in twee dagen

Kolonisten uit de buurt van Hebron.
Kolonisten hebben vrijdag weer een Palestijnse tiener doodgeschoten, de tweede in twee dagen,. Ditmaal gebeurde dat in de buurt van Hebron. Kolonisten uit de nederzettingen Bat Ayin drongen 50 man sterk het dorp Safa bij Hebron binnen en beschoten dorpelingen. De 17-jarige Youssef Fakhri Ikhliel werd getroffen in het hoofd en vervoerd naar het Ahly ziekenhuis in Hebron. Hij is hersendood maar ligt nog aan de life support apparatuur. Murad Ikhliel (23) werd getroffen in een hand en liep gecompliceerde botbreuken op.
Volgens Haaretz was de lezing van de  kolonisten dat een paar van hen door Palestijnen waren beschoten toen zij ergens door een veld liepen. Daarop waren andere kolonisten hen te hulp gekomen. (Het feit dat het niet logisch is dat dergelijke hulp zich uitstrekt tot een overval op het dorp, wordt door Haaretz niet aangestipt).
Het was het tweede incident waarbij kolonisten een Palestijnse tiener doodden in even zoveel dagen. Donderdag werd bij Iraq Burin (bij Nablus) de 19-jarige Uday Qadus doodgeschoten door kolonisten uit de nederzetting Bracha. Volgens Haaretz nadat hij - met anderen - de kolonisten met stenen zou hebben bekogeld. Volgens zijn broer nadat hij verdwaalde schapen was gaan zoeken. (Maar Haaretz meldt vandaag dat de Palestijnse getuigen jokken). Hoe dat zij: het sectie rapport toont aan dat Uday Qadus werd gedood door een schot dat dwars door zijn lichaam ging, zijn longen doorboorde en dat van vlakbij (point blank range) was afgevuurd. Iemand die stenen gooit staat meestal niet op een afstand van pakweg een meter van zijn doelwit).

Dit zullen dus weer de zoveelste twee gevallen zijn waarbij twee versies tegenover elkaar zullen blijven bestaan. Het leger volgt de versie van de kolonisten en zegt dat de Palestijnen jokken en als ze aan de tand gevoeld worden hun versie herzien (zie je wel, ze zijn allemaal onbetrouwbaar). Ook zegt het leger gewoonlijk dat ze geen bewijs hebben dat sectie rapporten van Palestijnse ziekenhuizen kloppen (misschien zijn ze wel van een andere persoon).
De Palestijnen aan de andere kant noemen het moord en ik sluit me aan bij die versie. Zelfs als de Palestijnse versies niet altijd zouden kloppen is het toch nog moord, door de frequentie waarmee het gebeurt, de krakkemikkige en partijdige manier van optreden en van onderzoek door het Israelische leger, het gemak waarmee kolonisten hun vuurwapens kunnen richten op Palestijnen alsof het konijnen zijn en uiteindelijk het feit dat er gewoon niets, maar dan ook niets aan wordt gedaan om aan deze eindeloze rij 'incidenten' een einde te maken.

Geen opmerkingen: