dinsdag 18 januari 2011

Weer twee Palestijnen gedood in GazaHet Israelische leger heeft dinsdag één Palestijn gedood en twee gewond in het noorden van de Gaza-strook. Op dezelfde dag meldde Hamas dat één van haar strijders was gedood in het zuiden van de strook.
De Jerusalem Post meldde onder de kop ´Leger voorkomt poging tot terreuraanval aan de grens met Gaza´ over de gebeurtenis in het noorden dat militairen hadden gezien dat ´twee terroristen´ de grens naderden en een bom wilden plaatsen. Zij hadden daarop het vuurr geopend. Palestijnse medische bronnen en getuigen zeiden dat de drie getroffen Palestijnen burgers waren en dat militairen vijf granaten afvuurden op het landbouwgebied waar ze werden geraakt. De dodelijk getroffen man was de 20-jarige Amjad Sami Az-Za’aneen. De twee anderen werden niet al te ernstig gewond en naar het Shifa ziekenhuis in Gaza City gebracht.

De andere dode die die dag viel  was Zaher Ahmad Jarghun, 23 jaar, een lid van de Qassam Brigades van Hamas, die volgens een bekendmaking van deze beweging was gevallen tijdens een missie  bij Khan Younis. Nadere bijzonderheden werden niet gegeven.
De slachtoffers vielen na een dag van clashes waarop Israel verschillende malen met tanks en bulldozers honderden meters Gaza binnendrong, zowel in het noorden als het zuiden van de Strip. Twee Palestijnse fracties zeiden aan aanval te hebben geopend op de incursie  van Israel in het noorden. Een andere fractie zei dat zij de Israelische mini-invasie in het zuiden had aangevallen en met mortiergranaten had beschoten waarbij een bulldozer die landbouwgrond omploegde, in brand  zou zijn geraakt. Eer was geen bevestiging van Israelische kant.  
 De chef van de Shin Bet, Yuval Diskin (zie foto), gaf dinsdag een briefing aan de commissie voor buitenlandse zaken en defensie van Knesset, het Israelische parlement. Hij uitte daar ware orakeltaal. Zo wist de chef van de Shin Bet te vertellen dat Al-Qaeda achter de acties van sommige groepen zit, die verantwoordelijk zijn voor het oplaaiende geweld aan de grens, ondanks de pogingen van Hamas kalmte te bewaren. Er zouden 500 van zulke activisten in Gaza zijn. Diskin wist ook dat alle groepen in Gaza, Hamas incluis, streven naar een islamitisch kalifaat. Hamas doet dat volgens hem door sociale instellingen te creëren, anderen via geweld. Diskin, die  het zo te horen goed zou kunnen vinden met de Nederlands Arabist Hans Jansen, had kritiek op Egypte dat niet genoeg deed volgens hem om wapensmokkel tegen te houden. ´Hun grens met Gaza is maar 14 km lang, ze zouden ie het in 48 uur kunnen stoppen,´ zei hij

Geen opmerkingen: