zondag 27 februari 2011

Israelisch iInitiatief om nieuwe 'Arbeiderspartij' op te richten

Amram Mitzna (links van hem Benyamin ben Eliezer)




Enkele tientallen intellectuelen, academici en politici zijn betrokken bij een initiatief om een nieuwe Israelische sociaaldemocratische partij te stichten IOver twee weken zal een bijeenomst plaatsvinden in Tel Aviv waar de stichting zijn beslag zal krijgen. Het initiatief is afkomstig van Naftali Raz, een van de oprichters van Vrede Nu en eerder een actief partijlid van achtereenvolgens Mapam, Meretz en Arbeid. Raz behoort tot de kring van ex-generaal Amram Mitzna. Hij was één van diens campagneleiders in 2002 toen  Mitzna als burgemeester van Haifa een geslaagde gooi naar het voorzitterschap van Arbeid deed en in 2003, toen Mitzna een verkiezingsnederlaag leed tegen de Likud en zich terugtrok als partijleider.  
Amos Oz
In een recente blogpost schreef Raz dat de partij centrum links zal zijn en zal worden gedreven door de principes van vrede, sociale rechtvaardigheid en 'schone' politiek. Tegenover Haaretz zei Raz dat het idee de afgelopen maanden is geboren en dat hij geprobeerd heeft Mitzna over te halen mee te doen. Mitzna zei desgevraagd dat betrokken is bij het initiatief, maar nog niet heeft besloten wat hij zal doen. Raz zei dat ook als Mitzna niet mee doet, intussen zoveel groepen bij het initiatief zijn betrokken dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het niet van de grond zal komen. Een van degenen die achter het initiatief staat is de schrijver Amos Oz.   

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...