zaterdag 12 maart 2011

Familie in Ras al-Amud moet van rechter huis delen met kolonisten

 De familie Hamdallah (foto Haaretz)

Israelische kolonisten, en twee gewapende bewakers, zullen maandag hun intrek nemen in het huis van de Palestijnse familie Hamdallah in de wijk Ras al-Amud van Oost-Jeruzalem.Dat gebeurt omdat een Israelische rechtbanlk vorig week heeft besloten dat een gedeelte van het huis eigendom is van de Amerikaanse miljonair Irwin Moskowitz.
Moskowitz is een casino eigenaar uit Flodrida die veel projecten van kolonisten in Jeruzalem financiert. Hij kocht het huis in 1990 van een afdeling van de Lubavitcher chassidim, die de grond waarop het staat in eigendom zouden hebben gehad vóór 1948.
De familie Hamdallah woont al in het huis sinds 1952. Moskowitz begon een rechtszaak tegen hen, die nu, na 11 jaar gedeeltelijk door hem is gewonnen. In 2005 namelijk al besliste een rechtbank in Jeruzalem dat gedeeltes van het huis die na 1989 waren gebouwd aan hem behoorden te worden toegewezen. Daaronder vielen onder meer een schuur en een stal die inmiddels zijn afgebroken, maar ook een kamer. Deze kamer, die op dit moment bewoond wordt door een vader, een moeder en hun kleine kind, moet nu ten behoeve van de kolonisten worden ontruimd. Afgezien daarvan krijgen de kolonisten de beschikking over een binnenplaats, waarop de ingang van het huis uitkomt. De familie Hamdallah zal vanaf nu de achterdeur moeten gebruiken. Erg lang zal dat waarschijnlijk niet hoeven trouwens, want niemand kan zich voorstellen dat een huis delen met kolonisten en hun gewapende wachters, die uit zijn het het bezit van het hele huis, een optie is. Ze zullen dus binnenkort wel dakloos zijn.
Het huis van de familie Hamdallah ligt overigens vlak bij Maaleh Zeitim, een Joodse enclave die diep insnijdt in Ras al-Amud en bij een project waarbij in een voormalig bureau van politie 14 appartementen voor Joden worden gecreëerd. Ook dit project van Moskowitz sluit dus goed aan bij de geleidelijke verjoodsing van de resterende Arabische wijken van Oost-Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...