dinsdag 15 maart 2011

Israel houdt 'wapenschip' aan in de internationale wateren

De Victoria


De Israelische marine heeft dinsdag een schip opgebracht dat volgens de Israelische premier Netanyahu 'tonnen wapens' bevatte die bedoeld zouden zijn voor 'terroristische organisaties die in de Gaza strook opereren'. De wapens waren volgens hem afkomstig uit Iran. Ze zouden verborgen zijn geweest in andere lading.
Het schip in kwestie, de Victoria, voer onder Liberiaanse vlag, was Duits, werd vanuit Frankrijk geleid en was onderweg van de Syrische haven Latakiya naar El Arish in de Sinai in Egypte, waarna het zou doorvaren naar Turkije. Het werd gestopt in de internationale wateren, namelijk 200 zeemijl uit de kust, en zonder dat de bemanning verzet pleegde, opgebracht naar Ashdod door de elite-eenheid Sayetet 13. Er lijkt ruimte voor de nodige twijfel of de actie onder het internationaal zeerecht geoorloofd was.
Israel heeft in het verleden vaker schepen aangehouden met wapens die bestemd zouden zijn voor de Gaza-strook. Het Israelische ministerie van buitenlandse zaken dat zijn site steeds meer als een soort hasbara-site gebruikt, heeft een lijst samengesteld. Voor de liefhebbers. 
.   

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zaten er nou wel of geen wapens in?
Waarom de 'aanhalingstekens' ?

Abu Pessoptimist zei

Het staat tussen aanhalingstekens omdat 'wapenschip' in een feite een woord is dat niet bestaat (maar wel beter klinkt in een kop) en omdat Israel zei dat het wapens bevatte, het was dus als het ware een quote. En of er echt wapens in zaten weet ik niet. Het is in volle zee aangehouden, opgebracht en Netanyahu zei dat er wapens in zaten. Dat alles heb ik gemeld.