donderdag 3 maart 2011

Israelische leger werft hackers en 'media combattanten'

De Israelische militaire woordvoerder, brigade- generaal Avi Benayahu, aan het woord op de Herzliyya-conferentie .

Dit nieuws had ik dus al een tijdje eerder willen publiceren, maar het komt er  nu pas van. Het Israelische leger heeft 6 miljoen shekel (ongeveer 1,6 miljoen dollar) ter beschikking gekregen om een legertje van 120 nieuwe 'media combattanten' aan te werven. 
Dat werd vorige maand bekendgemaakt door de militaire woordvoerder, brigade generaal Avi Benayahu, tijdens de Herzliyya - conferentie. Dat is een jaarlijkse bijeenkomst in Israel van zogenoemde strategische denkers, waar ook veel buitenlanders, met name Amerikanen, aan deelnemen. Dit jaar waren onder de Israelische president Shimon Peres erbij, evenals de economische adviseur van president Obama Larry Summers, de Tsjechische minister van defensie Vondra, de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Rosenthal, de vroegere CIA-directeur James Woolseley,  de Italiaanse minister van financiën Giullo Tremonti en NAVO-secretaris-generaal Rasmussen.
Volgens generaal Benayahu gaat het bij het nieuwe legertje om 'hackers die online geboren en getogen zijn'. Minister president Netanyahu stond achter het initiatief en had een budget van 6 miljoen shekel ter beschikking gesteld, zei hij  Overigens voegde Benayahu eraan toe dat de nieuwe soldaten niet alleen specialisten zouden moeten zijn op hun terrein, maar eveneens hun woordje moeten kunnen doen op het gebied van wat in Israel 'hasbara' (voorlichting) heet. 
Wat de precieze plannen met de nieuwe eenheid zijn zal de toekomst leren. Maar het is de moeite waard erop te wijzen dat  Israel op cybergebied zijn mannetje staat. Het maakt actief gebruik van Facebook en twitter en het is het land dat de worm Stuxnet lanceerde dat volgens de berichten het Iraanse nucleaire programma op stevige achterstand heeft gezet. Het leger was eerder al de bron van veel cyberuitvindingen. Zo waren de Israeli's onder de eersten die firewalls ontwierpen, en communicatiemethoden ontwikkelden als SMS. De vraag is of het gebruik van de term hacker door generaal Benayahu erop duidt dat de nieuw aan te werven whizzkids ook aanvallen zullen gaan uitvoeren op internetsites die de Israelische regering onwelgevallige berichten verspreiden zoals bijvoorbeeld dit en soortgelijke blogs.
Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen. En wie dat gezocht of overdreven in de oren klinkt, doet er goed aan zich te realiseren dat ik half december een verzoek deed om via de grensovergang Erez een bezoek te mogen brengen aan Gaza. De betreffende reis zou plaats vinden op 13 februari. Het heeft de Israelische geheime dienst Shin Bet echter behaagd tot op heden nog niets van zich te laten horen. Waarschijnlijk zal dat ook niet meer gebeuren. Dat ter illustratie. De enige democratie in het Midden-Oosten hecht duidelijk sterk aan de vrijheid van informatie.

13 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

Je kan altijd nog proberen in mei 2011 met de Nederlandse Boot naar Gaza mee te varen. Dan kom je via de Egyptische havenplaats Arish de Gazastrook binnen.
Waarom zou je via Israel reizen als je dat land zo haat. Egypte is nu het beloofde land.

Abu Pessoptimist zei

Keesje, ook al is je reactie nog zo kort, hij is op drie manieren ernaast 1)Je hebt geen kritiek op Israel dat zegt Gaza niet meer te bezetten, maar intussen vreedzame bloggers/journalisten weert alleen omdat ze dingen schrijven die Netanyahu c.s niet bevallen. 2) Hoe kom je erbij dat ik Israel zou haten? Haat ik Nederland als ik het niet eens met met de politiek van de regering-Rutte? 3)Hoezo is Egypte nu het beloofde land? Is elk land dat een tyranniek bewind wegstuurt meteen het beloofde land? Dan weet ik nog wel een paar kandidaat-beloofde landen.

Unknown zei

Goed gesproken Maarten Jan.
Nog even terug naar de hackers, die cyberoorlog is natuurlijk al lang aan de gang. Ik sprak een ICT-specialist en die vertelde dat bij alle revoluties er gehackt wordt bij het leven, van het buitenland tegen de Arabische potentaten.
Ik zet jouw verhaal naast de mijne op mijn blog over hackers tegen Khadaffi. Ze krijgen het nog drukker.

http://www.tinekebennema.nl/blog/hackers-aller-landen-%E2%80%A6-verenigen-zich-al-tegen-khadaffi/

Keesjemaduraatje zei

@Abupessoptimist: Ik volg al jaren de verschillende hulpconvooien naar Gaza en heb gelezen dat ze bijna allemaal Gaza binnenkomen, als ze zich maar gewoon via Arish bij de Egyptische autoriteiten melden. Dus dan kan jij er ook heen. Dat was eigenlijk mijn boodschap.
Waarom zou je voortdurend via Israel willen reizen als er een prachtland ernaast ligt dat je zo binnenlaat?

Abu Pessoptimist zei

Kijk Keesje, ik wilde niet wachten op een hulpkonvooi, wilde ook niet via Cairo vliegen (afstand Cairo-Gaza is ruim 600 km)en wilde het met iets in Israel combineren. Los daarvan: Israel heeft gewoon niet het recht mensen zoals ik, die nooit een ander wapen dan een pen hebben vastgehouden, de toegang tot Gaza te ontzeggen. Meer valt er niet over te zeggen.

Anoniem zei

Wordt Powned ook betaald door Israel?
Het bezoek aan de bijeenkomst over de Gazaboot vanuit NL was tenenkrommend.
Hajo Meijer en anderen werden grof bejegend en belachelijk gemaakt,werkelijk te erg voor woorden.
gr. Jose

Keesjemaduraatje zei

@Jose: ik vond het optreden van Benjie de Levie en Mohammed Cheppih wel overtuigend. Maar Gretta en Hajo konden niet uit hun woorden komen. Ze zijn waarschijnlijk niet gewend dat er eens kritische vragen worden gesteld.
Als Rutger Castricum eens echt onderzoek zou doen, dan had hij geweten dat Hajo Meijer de holocaust er niet voor niets bijhaald. Maar dan had hij ook geweten dat er een echte Nederlandse terrorist in het bestuur van de stichting Nederland-Gaza zit: Rob Groenhuijzen. De PFLP vaart mee zullen we maar zeggen.

Anoniem zei

kees,ik hou er niet van om mensen neer te zetten als terrorist,zeker niet als daar geen bewijs voor is.
Het neerzetten van mensen die opkomen voor internationaal recht als linkse roodhemden,extremisten,abu eenarm is niet mijn stijl en dat wil ik graag zou houden. Het vervuild de discussie en leidt af van de werkelijke reden tot protest.
Sorry maar ik ken je beweegredenen en je manier van optreden. Abu,sorry als ik via jouw web een reactie geef.
Jose

Keesjemaduraatje zei

@Jose: In het boek "Rood Verzetsfront" van Paul Mousault uitgeverij Papieren Tijger staat uitgebreid beschreven dat Rob Groenhuijzen betrokken was bij terroristische activiteiten in Nederland en Israel. Wapens gevonden. Brandbommen gemaakt. Voorbereidende activiteiten voor de PFLP waardoor Ludwina Janssen jarenlang in de gevangenis zat.
Hij is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Capelse Groep.

Weet met wie je omgaat en de woorden roodhemden etc gebruik ik nooit.
Want als je mijn weblog zou lezen, wat voor jou misschien een hele opgave is, dan weet je dat ik een flink aantal van deze mensen zelf persoonlijk ken.
Zie ook mijn artikelen in Trouw daarover. Google op "Kees Broer" en Trouw
Niets menselijks is mij vreemd

Abu Pessoptimist zei

Keesje, ik ken dat boek niet en Rob Groenhuijzen ook al niet. Maar de PFLP en de affaire Ludwina Janssen herinner ik me wel en dat was heeel lang geleden. Zoals het ook heeel lang geleden was dat de PFLP vliegtuigen kaapte en/of opblies.
Is het nu echt zo dat je denkt dat eens een activist (terrorist?) altijd een activist/terrorist is? Is het dan ook zo dat geldt: eens een linkse/anarchistische kraker, altijd een linkse anarchistisch kraker? En is dat dan op jou van toepassing?

Keesjemaduraatje zei

@Abupessoptimist: Als mijnheer Rob Groenhuijzen nu gewoon sociaal werker, universiteits docent ofICT consultant was geworden, dan zou ik er geen woorden aan vuil maken. Maar nu zit hij in een stichting die geld verzamelt voor Hamas en dat is niet echt wat je noemt afstand van je verleden nemen. Zoals we weten heeft de Stichting ISRAA en haar bestuursleden een nauwe band met de Holy Land foundation, de vroegere stichting Al Aqsa en de IHH.Allemaal organisaties die beschouwd worden als verlengstukken van Hamas en de moslimbroederschappen. Niet bepaald een vredelievende club dus.
Maar ook hier geldt: Wie hore wildie hore en wie ziende blind wilzijn die sluiten zijn ogen.

Abu Pessoptimist zei

Kees, een van mijn beste Palestijnse vrienden (helaas al jaren geleden vermoord) was Issam Sartawi, lang de man die voor de PLO contacten onderhield met Israeli's. Hij begon zijn carrière ooit als vliegtuigkaper en leider van een terreurgroepje.
Ik wil maar zeggen: Ik twijfel geen moment aan je informatie over Rob Groenhuijzen, maar houd vol dat het weinig zegt over hoe hij nu is. Anders dan jij weiger ik de Holy Land Foundation, de Aqsa Foundation, of IHH als 'terroristisch' aan te merken. Ik weet dat de VS en Europa in ieder geval de eerste twee op een zwarte lijst hebben staan, maar ik ben niet onder de indruk. Ik zal het je sterker zeggen: Ik beschouw ook Hamas niet als terroristische organisatie, evenmin trouwens als de Moslim Broederschap. Het feit dat beide organisaties in het verleden naast andere activiteiten ook wel terreur hebben bedreven zegt me niet zoveel, en dat de VS en de EU er etiketten op blijven plakken zegt me helemaal niets. Etiketten plakken leidt nergens toe. Welk etiket verdient bijvoorbeeld de VS na het Amerikaanse optreden in Irak?

Anoniem zei

Mooie reactie van je Abu,wie ziijn terroristen en zeker na alles wat de VS in Zuid en Midde Amerika,Irak,Afghanistan en niet te vergeten Vietnam hebben gedaan. Je ziet met welke dictators zij goede relatieshadden en hebben en wat voor dictator zij in Irak en Afganistan zij aan de macht hebben gebracht,dit alles uit eigen belang en het belang van de multinationals en aandeelhouders.
PS ik ben geen rode rakker maar iemand die gaat en staat voor rechtvaardigheid voor het geval Keesje mijn doopzeel wil lichten.
Oja, Rabin was ook een terrorist
Jose

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...