vrijdag 11 maart 2011

Man ist was man isst (oder trinkt)

Vroeger was er de actie Boycot Outspan. Dat ging over  Zuid-Afrika, toen nog het land van de apartheid, een van oorsprong Nederlands woord dat sindsdien wereldwijd bekend werd. De slogan van Boycot Outspan was: Pers geen Zuid Afrikaan uit'. Het plaatje hiernaast was het bijbehorende affiche.

Het hedendaagse equivalent van de Outspan sinaasappel is Israelische wijn. Het Israel Producten Centrum in Nijkerk, om het zo te zeggen een filiaal van Christenen voor Israel, stuurde onlangs de volgende gezellige uitnodiging:  

Donderdag 10 en vrijdag 11 maart organiseren kosher restaurant H’Baron en Israel Producten Centrum samen een wijn- en spijsproeverij waarvoor wij u hartelijk uitnodigen.
Heerlijke Joodse gerechten en salades in combinatie met sublieme Israëlische wijnen onder leiding van Daniël Baron(restaurant H’baron) en John Farenhorst (vinoloog)

Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze unieke proeverij te bezoeken, dan stellen wij u graag in de gelegenheid een proefdoos wijnen te bestellen.
Deze proefdoos bestaat uit de volgende wijnen:
1 fles Barkan classic chardonnay
1 fles Segal dry white wine
1 fles Barkan classic Rosé Shiraz
1 fles Noah Merlot
1 fles Noah Petite Syrah
1 fles Barkan classic Merlot/Argaman

Daarbij ontvangt u van iedere wijn ook de beschrijving en proefnotities.

Wat het Israel Producten Centrum en het restaurant H'Baron (in Amsterdam - ga er niet eten, ik heb de menukaart bekeken en de gerechten zijn erg fantasieloos en saai) er niet bij vertellen is dat de wijnen uit de proefdoos weliswaar het predicaat kosher hebben, maar toch allerminst kosher zijn als u begrijpt wat ik bedoel. Barkan, Israels grootste wijnhuis, heeft zijn voornaamste productiecentrum namelijk in een nederzetting op de Westoever: het Barkan industrieterrein, een annex van  de nederzetting Ariel. Het wijnhuis heeft wijngaarden door heel Israel, zoals het zelf zegt, en daarbij zijn ook wijngaarden op de Golan en elders in bezet gebied.
Segal (de nummer twee wijn uit de doos) is een dochter van Barkan. En het wijnhuis Noah is van een uit Marokko afkomstige meneer Murciano die een grote wijngaard heeft bij Hebron. Hij opereert vanuit de nederzetting Kiryat Arba, een 'hotbed' van de meest rabiate Arabierenhatende kolonisten die er zijn.
Kortom: het is niet overdreven te stellen dat deze 'sublieme Israelische wijnen' in veel gevallen afkomstig zijn van druiven die helemaal niet in Israel zijn gerijpt, maar op grond die is geroofd van Palestijnen en/of Syrië en in ieder geval is gerijpt op een plaats waar Israel volgens het internationale recht allerminst gerechtigd is wijngaarden of productiecentra te hebben. Eigenlijk is het vreemd dat dit soort wijnen, die dus op illegale wijze tot stand zijn gekomen, überhaupt in Nederland mogen worden geïmporteerd.
Waarmee ik maar wil zeggen: koop ze niet, deze sublieme Israelische wijnen. We zouden daarvoor ook een leus kunnen gebruiken als: drink geen wijn waarvoor Palestijnen hebben gebloed, of iets dergelijks. Maar misschien drukt de Duitse zegswijze; man ist was man isst (men is wat men eet - en in dit geval drinkt), op een nog betere manier uit wat ik bedoel. Wie wijn van Barkan of Noah achterover slaat, maakt zichzelf tot een mede-kolonist en bezetter, en uiteindelijk ook medeplichtig aan moord. Ik weet dat dit Christenen voor Israel geen moer kan schelen, want zij zien Palestijnen (zelfs als ze christen zijn, geloof ik) als iets subhumaans, verblind als ze zijn door de 'uitverkorenheid' van het Joodse volk en zijn vermeende goddelijke rechten. Maar gelukkig is niet iedereen behept met een dergelijk door overmatig christendom vervormd geweten. Laat ze daar in Nijkerk toch lekker met hun wijnen blijven zitten, alsjeblieft!

Sonja, zie de reactie onder dit stukje, maakt me erop attent dat sommige wijnverkopers, en het Gilde van Sommeliers, net doen alsof die Israelische wijnen allemaal uit Israel komen, wat dus niet het geval is. Zij schakelen hun geweten gewoon uit door net te doen of ze niet beter weten. De Israelische wijnhuizen werken overigens actief mee om deze zogenaamde verwarring te creëren en in stand te houden. Zo is volgens hen wijn uit de nederzettingen Hebron of Gush Etzion afkomstig uit 'the southern Judean hills' en gaat het bij wijn van de Syrische Golan hoogvlakte om wijn uit 'Northern Galilee'. Leugentjes om bestwil zullen we maar zeggen. Maar allerminst onschuldige leugentjes.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Lees ook:
http://eindpunt.blogspot.com/2010/08/unik-wijnhuis-verkoopt-wijn-uit.html
en
http://eindpunt.blogspot.com/2010/05/de-israelische-nederzettingenindustrie.html

Het Nederlandse Gilde van Sommeliers publiceert ook over nederzettingenwijnen alsof deze uit Israël komen, en vertellen op proeverijen hetzelfde. Proeverijen, waar kolonisten hun wijn komen aanprijzen, en ambassadeur Kney-Tal te gast is. Het Gilde is (natuurlijk) op de hoogte dat die wij niet in Israuel wordt geproduceerd maar werkt er bewust aan mee.

Het productschap wijn doet ook, bewust, aan de misleiding mee.

De voedsel en waren autoriteit doet net of ze niet begrijpt waar het over gaat.

Ik ga er nog uitgebreid over publiceren.

Sonja zei

Hier een 'aardig' kaartje van Israël voor 'wijnkenners':
http://israel.wijnoverzicht.nl/wijnland-israel.html

Hetzelfde recept hier:
http://www.tishbi.eu/nl/wijngaarden

Importeurs van nederzettingswijnen onder het mom "uit Israël" zijn:

Israël Producten Centrum (IPC)
Intervins BV
WitRozeRood
Wijn Verlinden B.V.
Gall & Gall
Vos & Partners Wijnkopers B.V.
Karo Kado v.o.f.
Drankenhandel Mulco

Verkopers op het internet met de misleidende informatie zijn o.a.:

UNIK Wijnhuis
Mok Wijnen
Wijnbox.nl (A.V. Webwinkels)
Boonstoppel Wijnen (proeverij)
Slijterij De Wijnstok
Israël Producten Centrum
Israelwijnen.nl
Wijnhandel van Vianen
Wijnblad.nl en T-wijnblad.nl
Tishbi

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...