dinsdag 8 maart 2011

Tien Palestijnen gewond bij poging te verhinderen dat hun olijfbomen werden ontworteld

Een gewonde Palestijn wordt uit de ambulance geholpen. Foto Ma'an News. 

Tien Palestijnen en een Joodse kolonist zijn mandag gewond geraakt tijdens botsingen bij het dorpje Qusra op 10 km ten zuidoosten van Nablus in het noorden van de Westoever. Zes Palestijnen werden met schotwonden naar een ziekenhuis in Nablus gebracht. Nog eens vier anderen werden er plekke behandeld wegens lichte verwondingen door rubberkogels. Een Palestijn is zeer ernstig gewond en zal vermoedelijk een been moeten missen. Ook een kolonist raakte gewond. Hij werd getroffen door een steen.  
Getuigen verklaarden dat de botsing begon toen een grote groep kolonisten jonge olijfbomen begon uit te rukken  in de buurt van het dorp. Vorige week waren daar ook al zo'n 500 net aangeplante olijfbomen door de kolonisten uit de grond getrokken. De dorpelingen probeerden de kolonisten te verjagen door met stenen te gooien, wat door een van de kolonisten reden was om het vuur te openen. 'We zagen een groep kolonisten die bezig waren bomen uit te rukken. Toen ze ons zagen begonnen ze stenen gooien naar de kinderen en één kolonist haalde zijn M-16 en begon op ons te schieten, " zei één vän de getuigen, Raed Awdeh. 'We gooiden stenen naar hen, daarna kwam het leger en de soldaten begonnen te schieten met rubberkogels en traangas,' vertelde hij AFP.
Ook een kolonist belandde in het ziekenhuis na te zijn getroffen door een steen. Woordvoerster Tamar Asraf van de kolonisten vertelde AFP dat hij gewond waren geraakt door Palestijnen die naar de nederzettingen- voorpost Esh Kodesh waren gekomen. 
Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigde dat troepen het vuur hadden geopend op wat ze beschreef als 'een extreem gewelddadige rel' . Zij zei dat de troepen waren aangevallen door Palestijnen die met met stenen gooiden en in antwoord daarop hadden ze met scherp gericht geschoten op de onderste lichaamsdelen. Het gebruik van scherpe munitie werd nog onderzocht voegde ze er tegenover AFP aan toe.

De Israelische krant Haaretz gaf een vrijwel identieke lezing van de gebeurtenissen, zij het dat de kant meldde dat negen Palestijnen waren gewond. Volgens Haaretz zeiden de Palestijnen dat de clash begon toen een groep van 20 kolonisten naar het land bij Qusra kwam en bomen begon uit te rukken. De kolonisten zeiden dat de aanleiding was dat een groep Palestijnen gewapend met messen hen had aangevallen toen zij bij hun 'outpost' Eli Ayin (bij de nederzetting Shiloh) aan het werk waren met de bedoeling om het land te stelen.

Het soort clashes als bij Qusra doet zich regelmatig voor in de omgeving van Nablus. Vaak gaat het daarbij om Palestijnen die proberen te voorkomen dat hun bomen worden afgezaagd of uitgetrokken (zoals dus vorige week dus 500-voudig gebeurde),  dat hun oogsten worden vernield of die proberen hun land te bewerken dat door kolonisten is ingepikt (het omgekeerde, dat land door Palestijnen wordt ingepikt dat aan kolonisten zou toebehoren, is een bewering die te absurd om zelfs maar serieus over na te denken). Het leger komt soms tussenbeide in dit soort gevallen en jaagt dan altijd de Palestijnen weg, of verklaart de plek waar de clash was tot 'gesloten militair gebied', wat eveneens tot gevolg heeft dat de Palestijnen niet hun eigen land kunnen betreden. Ook in dit geval was duidelijk dat het leger tussenbeide kwam om de kolonisten te beschermen, getuige het feit dat slechts één kolonist gewond raakte, en wel door steen die was gegooid door een Palestijn, terwijl tien Palestijnen gewond raakten door kogels.

Geen opmerkingen: