dinsdag 15 maart 2011

Voornaamste actievoerder Bil'in na 16 maanden vrij

 Abdallah Abu Rahmeh (met witte trui) na zijn vrijlating.

Maandag 14 maart om ongeveer 15.30 uur heft Israel Abdallah Abu Rahmeh, de coordinator van het volkscomité in Bil'in, na 16 maanden eindelijk laten gaan. Abu Rahmeh, die een belangrijke spil is van het
geweldloze verzet tegen 'De Muur' werd in december 2009 opgepakt. Na maanden in voorarrest te hebben gezeten werd hij in oktober 2010 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, plus een half jaar voorwaardelijk, wegens opruiing en het aanzetten tot verboden demonstraties. Die veroordeling vond plaats op basis van getuigenissen van minderjarige kinderen die 's nachts van hun bed waren gelicht en - wat tegen de regels is - zonder aanwezigheid van advocaten of volwassen familieleden - waren verhoord. 
Abu Rahmeh zou op grond van dit vonnis in november zijn vrijgekomen, maar op de dag dat dat zou gebeuren besloot een militaire rechter hem langer vast te houden op verzoek van de aanklager die juist toen in beroiep was gegaan. Ook deze procedure was tegen de regels, tegen een uitdrukkelijke uitspraak van het Isarelische hooggrerechtshof zelfs dat  verlenegde detenties in verband met hoger beroep alleen in uitzonderlijke gevallen toestond. 
Maar nu is Abu Rahme dus eindelijk vrij en met gepaste vreugde in Bil'in binnengehaald. Het wachten is op de volgende keer dat zijn geweldloze actie door de Israelische rechtsspraak met zware straffen zal worden beloond.

Bil'in was versierd ter gelegenheid van Abu Rahmeh's vrijlating. (Oren Ziv, active stills)

Geen opmerkingen:

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...