donderdag 26 mei 2011

Halve Israelische kabinet loopt uit voor inhuldiging nederzetting in Ras al-Amud

Ma'aleh Zeitim middenin de Arabische wijk Ras al-Amud van Oost-Jeruzalem..... (Foto Ahmad Gharabli)

Een groep ministers en diverse leden van de Knesset hebben woensdag deelgenomen aan de inhuldiging van een nieuwe nederzetting in Oost-Jeruzalem,. Ma'aleh Zeitim,  in de wijk Ras al-Amud aan de voet van de Olijfberg. Dat gebeurde een dag nadat premier Netanyahu in het Amerikaanse Congres een rede had gehouden en onder meer een ovatie kreeg van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers toen hij zei dat Jeruzalem nooit meer gedeeld zou worden. 
Onder de aanwezigen waren de voorzitter van de Knesset, Reuven Rivlin, de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, en de minister Gideon Sa’ar (onderwijs), Gilad Erdan (milieu), Eli Yishai (binnenlandse zaken), Daniel Hershkovitz (informatie). De inhuldiging had duidelijk een politieke bedoeling, de nederzetting was namelijk al een tijdje bewoond.
Knesset- voorzitter Rivlin hield een toespraak waarin hij president Obama aanviel. Die zou volgens hem  gezegd hebben dat Israel 'niet zo strikt moet vasthouden aan de situatie waarmee ze haar bestaan verdedigt'. Dat was een breuk met het verleden waarin de twee landen hun betrekkingen baseerden op gemeenschappelijke belangen, gedeelde democratische waarden en de erkenning dat Joden recht hadden op hun eigen land, meende Rivlin. Ook zei hij dat diegenen die Jeruzalem willen 'opdelen' een 'ramp afroepen over de stad en haar inwoners'.

...voorzien van bewakingscamera's en bewaakte ingangen - afgescheiden van de Palestijnse omgeving. 
.
Een groepje van enkele tientallen mensen hield een tegendemonstratie. De plechtigheid was georganiseerd door onder meer de ultra-rechtse organisatie van kolonisten Ataret Cohaniem die over het nieuwe complex gaat, door leden van de Knesset uit Jeruzalem en door de miljonair/casino-eigenaar Irving Moskowitz uit Florida, die een weldoener is van Ateret Cohaniem en andere kolonisten die actief zijn in Jeruzalem. Het werk aan de nederzetting begon nadat Moskowitz in 1990 het land waarop de nederzetting is gebouwd  had gekocht van twee yeshiva's (religieuze hogescholen) die de grond meer dan 100 jaar geleden zouden hebben verworven. Arabische eigenaren van de grond begonnen procedures waarin zij aanvoerden dat de grond intussen van hun was, maar het Israelische hooggerechtshof verwierp hun claims.
Het is de bedoeling dat Ma’aleh Zeitim 110 families gaat huisvesten. In een naastgelegen buurt, Ma’aleh David, die nog in de planning fase verkeert, komen nog eens 90 woningen. Tezamen worden de twee de grootste Joodse implantaten in Oost-Jeruzalem's Arabische wijken, volgens de krant Haaretz..

Geen opmerkingen: