maandag 27 juni 2011

Egyptenaren eisen hun rechten

Dat Egyptenaren kunnen demonstreren weten we nu wel zo´n beetje. Het Tahrirplein is omgetoverd in een soort toeristenattractie, waar t-shirts, vlaggetjes en kleine spandoekjes worden verkocht aan de ( op dit moment nog steds erg schaarse) buitenlandse bezoekers die deze plek ook wel eens met eigen ogen willen zien. Het lijkt wel wat op Volendam of Marken al zijn er geen klompen en molentjes.
Op 8 juli zal Tahrir weer een echte demonstratie te zien krijgen (waar ik niet bij zal zijn want ik ben dan weer terug). Maar Tahrir is niet de enige plek waar wordt gedemonstreerd. Nauwelijks hadden de kopten een punt gezet achter hun lange demonstratie bij het radio- en tv-gebouw op Maspero (een boulevard aan de Nijl), of afgelopen vrijdag namen familieleden van de martelaren (de mensen die werden gedood tijdens de revolutie) hun plaats in. Ze eisen gerechtigheid, dat wil zeggen berechting van de daders. En ze zaten er maandag nog steeds. Blogger Hossam Hamalawy maakte de volgende foto:


Ik zelf liep zondag langs een aantal openbare gebouwen aan de Qasr al-Ayni straat.Bij het parlement demonstreerden imams in opleiding omdat het budget van het ministerie van Waqf (religieuze zaken) wordt gekort, zodat ze straks op een houtje zullen moeten bijten. Een demonstratie ernaast (niet op de foto) ging over wat anders, (er werd me verteld dat het politiemensen waren die sportfaciliteiten eisten).
Een paar honderd meter verderop was een samenscholing voor de deur van het ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs. Hier eisten studenten van de religieuze Azhar universiteit banen. Als ze zijn afgestuurd, zijn er weinig andere mogelijkheden voor hen dan werkloosheid, vertelden demonstranten me. Niet verwonderlijk deze demonstraties. Eindelijk kan het, economisch gat het heel erg slecht op dit moment en qua onrecht dient er nog heel erg veel rehct te worden gezet.

Geen opmerkingen: